ZADAR- Prof.dr. sci Neven Skitarelić, prim.dr.med. otorinolaringolog te plastični kirurg glave i vrata -  sve su to titule poznatog liječnika zadarske bolnice.

On će danas u Zagrebu primiti nagradu Ladislav Rakovac koju će mu dodijeliti Hrvatski liječnički zbor. Počast je to za nesebično i hvalevrijedno djelovanje na području znanstvenog, stručnog i profesionalnog rada.

To nije jedino priznanje kojeg je dr. Skitarelić dobio ovih dana. On je prošlog tjedna postao suradni član Akademije medicinskih znanosti. U tom statusu uz njega su iz zadarske bolnice jedino još dr. Suzana Konjevoda, poznata oftalmologinja.

Jedini redoviti član Akademije medicinske znanosti  iz redova zadarskih liječnika je prof.dr. sci. Miro Morović. On je polovicom ove godine definitivno otišao u mirovinu iz zadarske bolnice.
Dr. Morović i dr. Skitarelić imaju poveznicu u Rijeci gdje su obojica redovni profesori na tamošnjem Medicinskom fakultetu. Dr. Skitarelić predaje i na zadarskom sveučilištu, na Odjelu za sestrinstvo.

Uz predavanja i znanstvenu djelatnost, dr. Skitarelić je liječnik na Odjelu za ORL, ali i aktivni član domaćih i inozemnih strukovnih organizacija. Bio je jedan od prvih devetoro zadarskih liječnika koji su kao dragovoljci Domovinskog rata svoj humani poziv obavljali na prvoj crti bojišnice.
Dr. Neven Skitarelić je jedan od organizatora te urednik zbornika sa skupa kojeg je zadarska podružnica organizirala prije dvije godine kao jedini usmeni i pisani trag o zadarskim liječnicima u ratu.