ZADAR - Rezultati u sportu trebali bi biti relevantan i isključiv kriterij za bilo kakve analize. Ali je novac po svemu sudeći postao presudan jer se na prvo mjesto stavljaju nogomet i tenis.

Pa tako i u najnovijoj podjeli, objavljenoj u Jutarnjem listu, koja se zasniva na pogrešnim i nepotpunim informacijama na kojima se gradi teza o fenomenu Varaždina i Zadra. Varaždin ima četiri izbornika, a Zadar petoricu vrhunskih igrača, najnovije je otkriće za javnost.
A oba su grad - slučaj, ističe autor teze o gradovima koji su dobili takva obilježja bez pokrića. Zadar se povezuje s četvoricom nogometnih reprezentativaca - Modrićem, Subašićem, Vrsaljkom i Livakovićem te tenisačem Bornom Ćorićem.

Dok su nogometaši ponikli u Zadru, a uzlet napravili uglavnom preko Dinama u inozemnim klubovima, Borna Ćorić ima tek obiteljsku povezanost sa Zadrom koji nema ama baš nikakve veze s njegovom sportskom karijerom.

Uz Karlovac koji slovi kao grad na četiri rijeke, tako se Varaždin kiti kao prebivalište četvorice izbornika. Uz srebrenog Dalića i navodno zlatnog Krajana, koji to nije jer Davis kup nije svjetsko prvenstvo, navode se izbornici karate i hrvačke reprezentacije, a ispada da Zadar nema izbornika i to najtrofejnijeg hrvatskog sporta. Iza predsjednika Vijeća za natjecanje, kako se izbornička funkcija naziva u jedrenju, Zadranin Edo Fantela ima dvije olimpijske medalje, a ove godine, koja je relevantna za autora krivih podjela, trener je koji se okitio sa svjetskom medaljom. U Zadru žive, rade i stvorili su svjetsko ime zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela te Igor Marenić.

Očito kako oni nisu važni, a niti postoje za one koji u javnosti stvaraju iskrivljenu sliku o sportašima čiji su uspjesi i rezultati važniji jer imaju težinu milijuna koji se vrte u tim sportovima.