ZADAR - Glavni laureat dodjele Plave vrpce Vjesnika za hrabrost na moru, u organizaciji Sindikata pomoraca Hvatske (SPH), bio je sinoć u Arsenalu Stanko Banić, umirovljeni direktor Tankerske plovidbe.

Najzaslužniji za spas Tankerske plovidbe, ali ne od rata kako je patetično govorio dugogodišnji sindikalist Vladimir Svalina, nego od grabežljive privatizacije u režiji tadašnje politike. Tijekom Domovinskog rata, Tankerska je čuvala Grad i bila angažirana u obrani Hrvatske.

Na te riječi Svaline, koji mu je uručio posebno priznanje, Banić je rekao što manje dirljivih riječi jer će mi evo suze početi teći. On se ispričao organizatorima što mora otići ranije jer ima brod za Iž, a boduli, priznao je Banić, uvijek strahuju da će im brod otići. Voditeljica programa Dorina Tikvicki pitala ga je li on ima pomorskog iskustva koje mu je pomoglo u onom zbog čega je zaslužan za opstanak zadarske kompanije.

- Naravno da imam ali to nije bilo presudno u situaciji kada smo moji suradnici i ja udružili sve snage i pamet da sačuvamo Tankersku plovidbu kojoj je fundamente dao Ivan Paša. Hvala mu na tom i vječni mu spokoj, kazao je Banić i dodao kako bi on više volio da su uz njega večeras direktor Jugolinije, Šibenske plovidbe, Splite plovidbe, Korčulanske plovidbe.

Sve su to pomorske kompanije, ugašene i nestale za vrijeme privatizacije u Hrvatskoj. Rukovodeći tim Tankerske plovidbe osmislio je jedinstveni model kojom je kompanija ostala u vlasništvu zaposlenika. Stanku Baniću je ostao žal zbog čega to nije prepoznato u Hrvatskoj i bilo primjer drugim poduzećima za opstanak.

- Hvala što su to prepoznali nakon toliko godina, s dozom ironije zvučala je njegova zahvala na sinoćnjoj dodjeli. No, činjenica je da ga je prepoznao i predložio Sindikatu pomoraca urednik Pomorske večeri iz Zadra Vladimir Šetka. On je sinoć bio u ulozi izaslanika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dok je župan Božidar Longin prenio pozdrave premijera Andreja Plenkovića.

Gradonačelnik Branko Dukić ustvrdio je kako je Zadar grad najveće pomorske tradicije jer svaka obitelj pa i njegova ima jednog člana pomorca, pri čemu se Dukić nasmijao na svog brata pomorca koji je također bio u Arsenalu.

Uzvanici na dodjeli Plave vrpce, uz domaćina glavnog tajnika SPH Nevena Melvana, bili su pomoćnik ministra mora Siniša Orlić te ravnatelj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Edo Šarunić. I on je rekao kako se rado sjeća Tankerske plovidbe na čijim je brodovima plovio.

Zadarski pomorci tijekom 12 godina od kada je Plavu vrpcu vjesnika preuzeo Sindikat pomoraca, šest puta su dobili Plavu Vrpcu vjesnika. Sinoć su u Arsenalu bile supruge dobitnika kao i što su priznanja ovogodišnjih kandidata uglavnom preuzeli članovi njihovih obitelji.

Uoči dana pomorstva koji se obilježavaju u Zadru, nositelji 54. Plave vrpce Vjesnika postali su ronilac iz Komiže, Andi Marović i Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.