ZADAR- Kako oživjeti povijesnu jezgru Zadra, koja bi se trebala zvati i biti Grad, a ne Poluotok? Odgovor na ovo pitanje pokušao se dati na okruglom (četvrtastom) stolu kojeg je priredilo Udruženje obrtnika Zadar povodom 50 godina svog postojanja.

Puno toga je rečeno o prošlosti povijesne jezgre, o trendovima koji se mijenjaju zbog turizma i trgovine zbog čega je u Gradu sve manje građana - domicilnog stanovništva. To je sadašnje stanje Zadra na osnovu kojeg bi trebalo definirati funkciju Grada koji odumire, istaknuo je moderator, sociolog Sven Marcelić.

Tu ključnu tezu razvili su zadarski konzervatori. Pročelnik Igor Miletić nabrojao je sve projekte u kojima su oni sudjelovali posljednjih pet godina, a odnose se na projekte obnove kulturno-povijesne baštine (TIC, Kneževa, Muraj, Sv. Nikola, zaklada Bakmaz - TŠC..). Pitanje je jesu li ovi projekti opravdani ako nema ljudi, građana, a u Gradu ih je prema posljednjim podacima oko 1500, naveo je Miletić. Čemu opterećivati povijesnu jezgru novim građevinskim elementima kada prostori zjape prazni kao što je hotel Zagreb. Da bi se on ponovno pretvorio hotel, investitoru se stvara problem oko terase (sudski spor s Gradom Zadrom oko toga je li ona dio šetnice na rivi ili pomorskog dobra, op.a.) koja je prema svim povijesnim slikama uvijek bila tu kao dio hotela, dodao je zadarski konzervator. Iako su konzervatori kao državna služba - birokrati, njima je stalo do Grada u kojem su rođeni i žive. Zajedno s Pavušom Vežićem koji je kroničar i najbolji poznavatelj Grada, složili su se kako je zadarska jezgra bez teatra, kina, otišli su knjižnica, tehnička škola. A otići će i ostale službe zbog čega građani više neće imati razloga dolaziti u Grad u kojem se priprema prenamjena prostora u čak sedam hotela. Podatak je to kojeg je iznio Nenad Rimanić iz Konzervatorskog odjela a na koji nitko s druge strane stola nije reagirao iako je prodavačima na pijaci jasno da će odlaskom Socijalnog, Fine, Carine... nestati i trbuh grada.

Pročelnik Ivica Katić ustvrdio je kako je Zadar daleko od Dubrovnika koji se pretvorio u veliki hotel.

Predstavnici gradske vlasti, Tomislav Korona te direktor TZ Grada Mario Paleka, bili su impresionirani izlaganjem sociologa kulture dr. Vinka Bakije. Možda zato što je bio kratak u odnosu na svoje prethodnike. Bakija je rekao kako Zadar turistički raste, ali se ne razvija.  "Trebamo se oduprijeti stvaranju Jadera Landa - kulisa za turiste. Ljetne manifestacije su uglavnom za domaće posjetitelje. Za koga oživljavamo Grad?", pitao je Bakija. S prvom tezom Bakije, koji je i turistički vodič, o tom da se Zadar turistički ne razvija nije se složio bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Gradski pročelnici su izrazili spremnost za sve konstruktivne prijedloge. Osobito pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Korona koji je kazao kako Grad Zadar nije trgovačko društvo da ima mehanizme za rješavanje sve crne točke u prostoru. Na konkretno pitanje hoće li ili neće Grad dati popust zakupcima prostora u zimskom periodu, Korona je izbjegao odgovor najavom da u gradskoj upravi pripremaju odluku.

Predstavnici gradske vlasti nisu reagirali na povijesne podatke o ograničenju djelatnosti koje su postojale unutra gradskih zidina a što bi danas bilo licenciranje prostora tako da u povijesnoj jezgri nema xy suvenirnica, pekarnica, pizza cutova... Pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela uz pokušaje uvođenja reda u povijesnoj jezgri najavio je kako će izbaciti kante za smeće i staviti podzemne spremnike već za iduću sezonu.

Riječ parkiralište na jučerašnjem nimalo uzaludnom skupu, spomenuta je samo jednom. Predsjednik Udruženja Mladen Malta rekao je kako Grad treba veliko parkiralište koje će izvan špice turističke sezone biti besplatno za Zadrane.

Trgovački centri više su puta proglašeni razlogom zbog čega Zadrani više ne šetaju po povijesnoj jazgri i ne obilaze male trgovine koje su nestale.