U okviru priprema za početak nadolazeće lovne sezone 2018/2019 u Vrani je na terenima državnog lovišta XIII/33 održana lovno-kinološka manifestacija ispita prirođenih osobina za pse ptičare i goniče (IPO) te po prvi put u organizaciji HLS i LSZŽ ispit za osposobljavanje pasa za traganje nadstreljene divljači.

Pozivu organizatora odazvao se zavidan broj sudionika koji su sa sobom doveli 32 psa, većinom kontinentalne pse pasmina epaniel breton, njemačke kratkodlake i oštrodlake ptičare, engleske ili otočne ptičare, a našla se i jedna mađarska vižla. Svi psi su došli u priliku da se susretnu s divljači i to u prvom redu s fazanima, zečevima i jarebicama trčkama.

- Izuzetno smo zadovoljni s onime što su psi iskazali na terenima. Ovime su se za njih stekli svi uvjeti po kojima u okviru zakona o lovstvu od sada nesmetano mogu ići u lov. Svaki lovački pas kad navrši devet mjeseci života može napraviti IPO iako po zakonu o lovstvu može bez ovog ispita ići u lov do starosti od 18 mjeseci. To se onda smatra kao uvođenje mladog psa u lov, ali sad nakon ovog ispita svaki pas je dobio papirnatu potvrdu njegovih prirođenih osobina koja mu služi kao stvarna legitimacija dok je živ, rekao nam je tajnik LSZŽ Roko Pavić.