ZADAR - Arhitekt Bruno Milić obilježio je Zadar, kazao je to Zlatko Karač, autor i kustos izložbe koja je otvorena u Kneževoj palači u čast Milićevog stvaralaštva u poslijeratnoj obnovi.

Milić je u Zadru proveo godinu dana, bio je pobjednik natječaja sa svojim regulacijskim planom koji se nikada nije  u potpunosti proveo ali su iza njega ostala  arhitektonska djela. On nije bio samo planer već i umjetnik koji je promišljao grad kao umjetničko djelo ali za ljude a ne grad sa spomenicima, kazao je njegov učenik doc. dr. sc. Dražen Arbutina. Milić je poslijediplomski studij pohađao na Urbanističkom institutu Sveučilišta Sorbonne u Parizu, a doktorirao je 1980. u Zagrebu. Bio je jedan od najuglednijih i najistaknutijih nastavnika urbanizma kojeg je itekako primjenjivao u promišljanju Zadra.

Milić je zaslužan za očuvanje antičkog rastera ulica u povijesnoj jezgri Zadra i zapravo je ostavio dubok trag u urbanom tkivu Grada.

On je, primjerice za bodule planirao prolaze u stambenom bloku kako bi s Nove rive što prije i lakše stigli do ribarnice i pijace (iz obimnog istraživanja kojeg je za svoj doktorat provela povjesničarka umjetnosti Antonija Mlikota, op.a).

Urbanizam nije glamurozno atraktivan i ne utječe odmah na život grada, kazao je njegov učenik. Dr. Arbutin i dalje traži neke panoe s velikog natječaja za regulacijski plan Zadra iz 1955. godine 50-tih godina prošlog stoljeća. Najviše materijala o Milićevom stvaralaštvu u Zadru pronađeno je u Državnom arhivu Zadra iz kojeg je Denis Martinović bio suradnik na projektu izložbe o Milićevom liku i djelu. Poticaj je dala obitelj arhitekta Milića koja ima i autorska prava na njegova djela.

U sklopu izložbe predstavljena je monografija autora s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu koja se bavi dosad gotovo neistraženim dijelom Milićevog opusa.

Uz idejno rješenje novih stambenih zgrada, podignute uz obje strane Kalelarge, Milić je ostavio trag na samoj Širokoj ulici tako što je tražio da se okomitim kamenim pravcem ovjekovječe povijesne dimenzije glavne gradske ulice prije obnove. Izložba „Bruno Milić- Zadar i umjetnik ili o umjetniku i gradu" koja je nakon zagrebačke premijere dobila i zadarski postav, ostvarena je suradnji Državnog arhiva u Zadru, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Oris-Kuća arhitekture i obitelji Milić. U Kneževoj palači bit će do 20. listopada. Bilo bi dobro da je vodi više zadarskih arhitekata nego što ih je sinoć bilo na otvorenju.

Uz izložbu se prikazuje i dokumentarac HTV-a u kojem Milić govori o svom djelovanju u Zadru uz recenziju akademika Ive Petriciolija.