Escape Room u Zadar dovela je Županijska ustanova INOVAcija u povodu obilježavanja 100-te obljetnice završetka Svjetskog rata i proglašenja 2018. godine „Godinom kulture", a sve u okviru projekta „NETWORLD". Izradili su ga projektni partneri iz Mađarske, a riječ je o vrlo popularnoj igri u kojoj sudionici, zatvoreni u nekom prostoru, rješavaju zagonetku i potom uspijevaju izići iz njega.

U kamionskoj prikolici nalazi se niz prostorija koje su vezane za neki od segmenata života u to vrijeme, kao što su bolnica, rov, prostorija za novačenje i sl.. U drugu prostoriju se prelazi tek kad se riješi zagonetka pronađena u prethodnoj prostoriji. U središtu je kružni prostor sa audio-vizualnim efektima koji dočaravaju ambijent 1. svjetskog rata.

Voditeljica projekta je Anamaria Mađerić, a financijska voditeljica Ana Pedišić. Riječ na otvorenju preuzela je Vedrana Kevrić, ravnateljica INOVACije koja kaže da je projekt usmjeren na edukaciju mladih i razvoja kulturnog turizma, a u njega su uključena čak 33 partnera. Uzvanike je kratko pozdravio i Ante Bralić, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, prisjećajući se na njegove posljedice:

- Prvi svjetski rat bio je totalni rat koji se uvukao u sve pore društva, a njegove posljedice su dvojake: doveo je do smrti tisuće ljudi, ali dugoročno proširio demokraciju i poboljšao položaj žena.

Registracija posjetitelja obavlja se ispred Escape Room-a. U prostor može ući grupa do maksimalno troje istraživača. Potrebno je u prosjeku 30-tak minuta kako bi riješili sve zagonetke i pogledali njegove izloške. Dostupan je besplatno do subote 13. listopada, svaki dan od 10 do 22 sata.