Prostorije Mjesnog odbora Bokanjac bile su jučer premale za sve koji su od predstavnika gradske uprave tražili objašnjenje zbog čega im stižu računi za obnovu zemljišnih knjiga i katastarsku izmjeru. Ovdje sam da raspravimo o svim problemima koji vas muče, poručio je na početku burne rasprave gradonačelnik Branko Dukić koji je sa sobom poveo pola gradske uprave.

Probleme koji muče Bokanjane iznio je predsjednik Mjesnog odbora Enio Meštrović:

- 2009. obećano nam je da će to biti besplatno, 2013. godine isto je obećao i Kalmeta da bi se 2017. spominjali simbolični iznosi. No oni su sada sve samo ne simbolični, ali i netransparentni. Aces nigdje nije izvjesio cjenik, za svaki prigovor naplaćuju 2 500 kuna. Ljudi su neupućeni, nitko ih nije obavijestio na pravi način. Umjesto da im se na vrijeme sve reklo, iz gradske uprave su im samo servirali uplatnice. Njima, ali i njihovoj djeci, istaknuo je Meštrović.

Dogradonačelnica Jagoda Surać, po struci pravnica, na pitanja mještana o iznosima uplatnica krenula je iznositi povijesni aspekt obnove zemljišnih knjiga i katastarske izmjere. 

- Svjetska banka 2005. godine dala je određena bespovratna sredstva za ovaj postupak i nasumice izabrala katastarske općine za pilot projekt, među kojima je bilo i Petrčane. Ubrzo smo uvidjeli prednosti ovog postupka te da bi bilo dobro da ne stane sve samo na pilot projektu. Odluka o sufinanciranju katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga Grada Zadra donesena je i objavljena 2011. godine. Prije nego je donesena, prošla je dva čitanja, upravo kako bi mogli čuti primjedbe. Odluka Grada Zadra je financijski manje težine nego u ostatku Hrvatske. Mogli smo i unaprijed naplaćivati kao ostali no mi naplaćujemo tek po završetku postupka, poručila je Surać iznoseći cijene - 300 kuna za one koji imaju uređeno zemljišno-knjižno stanje (upis 1/1), 1.500,00 kuna za one koji nemaju riješeno pitanje za jednu nekretninu te 4.000 kuna za više nekretnina. Ako su nekretnine u suvlasništvu više osoba, navedeni troškovi se dijele među njima. Na cijene Acesa ne mogu utjecati, poručili su iz Grada koji je prozvan da ne štiti interese svojih građana. 

Na negodovanje mještana reagirao je gradonačelnik Branko Dukić poručujući kako nije došao zbog promidžbe, već kako bi im objasnili i pomogli.

- Za mene kao gradonačelnika nema razlike između građana Bokanjca, Dikla i Crnog ili Stanova i Iža i neću ih dijeliti. Raduje me što smo pokrenuli ovaj postupak u koji se ne morate uključiti ako vam ne odgovara. Nitko vas ne tjera na to, ali to su 4 tisuće kuna za 3 - 4 godine koliko će trajati obnova. Vjerujem da ćete u tom vremenu uspjeti pronaći taj novac. Tolike je napore Grad uložio da se krene u ovaj postupak koji je na korist građanima, istaknuo je Dukić koji je prvu rečenicu u više navrata ponovio što je potaknulo dio mještana da napusti prostorije uz komentar: "Nismo došli na predizborni skup!"

Meštrović je Dukićevo izlaganje ocijenio kao „pričicu za djecu", a Dukić mu je odgovorio da je „pričica zbog čega je Enio ovo pokrenuo".

- Cijeli život sam volonter, briga me za promociju!, odgovorio mu je Meštrović.

- I ja sam!, replicirao je Dukić.

- Ti dobivaš plaću!, istaknuo je Meštrović pitajući ga "Imaš li ti „šoldi" jer oni nemaju?"

- Nemam ni ja, imam četvero djece, supruga ne radi. Naučio sam živjeti skromno. Vjerujte mi, 4 tisuće kuna za sređivanje knjiga, nije moglo jeftinije, naglasio je Dukić.

- Nepravda je izrečena 2009. godine, pogazili ste riječ!, naglasio je Meštrović dio kojeg na početku, na izravan upit, nisu komentirali aktualni gradski čelnici.

- To nije moja riječ!, istaknuo je Dukić.

- Nama ne znače imena, vi predstavljate kuću koja je na vlasti 30 godina, ubacio se mještanin.

- U to vrijeme bilo je dobre volje no došla je revizija i rekla da nema financiranja privatnih zgrada premda smo mi to htjeli, komentirao je Dukić neispunjena obećanja bivše HDZ-ove vlasti.

A tko će mještanima garantirati da se cijene jednog dana neće promijeniti ako tako odluči nova gradska vlast?

- Sve dok su granice Grada Zadra iste, ja vam to garantiram, poručio je Dukić.

Uz pozive na individualno savjetovanje dogradonačelnika Ante Babića i Jagode Surać zaključena je rasprava koju su u sat i pol vremena obilježili povišeni tonovi i psovke.