U hotelu Kolovare jutros je otvoren 12. po redu znanstveni skup Međunarodne organizacije za biološku kontrolu zapadnog palearktika (IOBC/WPRS) radne skupine „Pesticidi i korisni organizmi" (Pesticides and Beneficial Organisms), što ga organiziraju Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu te Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U Zadru će nova saznanja u polju mikrobiologije i pesticida razmijeniti 33 sudionika iz 15 zemalja, koji dolaze iz različitih znanstvenih polja i s različitim temama. Na taj način dobit će se novi uvidi u području korištenja pesticida, istaknuto je na otvaranju.

- Zadar je grad s bogatim obrazovnim naslijeđem, grad s najstarijim sveučilištem u ovom dijelu Europe. Jedna od njegovih značajnih sastavnica je Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, drago mi je da su naši djelatnici domaćini ovako uglednog skupa, rekao je u pozdravnoj riječi prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić

Organizacija IOBC-WPRS potiče uporabu održivih, ekološki prihvatljivih i ekonomski izvedivih metoda suzbijanja štetnika i bolesti poljoprivrednih i šumskih kultura. Fokus joj je na istraživanju i praktičnoj primjeni, obuci i informacijama, osobito biološke metode kontrole, ali i svih metoda, uključujući kemikalija, unutar integriranog konteksta upravljanja štetnim organizmima.

Znanstvenici će prezentirati istraživanja utjecaja primjene pesticida na svekolike organizme i okoliš. Njihov cilj je provoditi projekte i istraživanja utjecaja pesticida na korisne organizme, istraživati oprašivače kako u poljskim tako i u laboratorijskim uvjetima, klimatske utjecaje na interakciju pesticida i korisnih i sl.