ZADAR- Ministra turizma Gari Cappelli jučer je dodijelio Zlatno sidro za najbolju marinu Olive Island Marina direktoru Toniju Antišinu.

Dodjela nagrade bila je na Ilirijinom brodu Nada. Ministar turizma istaknuo je kako su nautičari najbolji potrošači u turizmu sa 186 € dnevno, a ostvaruju i velik udio u dolascima i noćenjima. Nakon velike pobune tih gostiju na Jadranu, ministar Cappelli je najavio kako će
od sljedeće sezone smanjiti boravišnu pristojbu koja će se naplaćivati kroz paušal.

Tu je najavu pozdravio Goran Raženjević direktor Ilirije, u sklopu koje je jedna od prvih i najvećih marina u Hrvatskoj. U marini Kornat, ministar se sastao s predstavnicima turističkih grupacija koje su dali podršku predloženim zakonima o turističkim zajednicama, članarinama i pristojbama.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Zadranin Tomislav Fain istaknuo je kako su oni kao udruga sudjelovali dijelom u izradi prijedloga izmjena tih zakona, Fain smatra da je dobro što je pokrenuta njihova izmjena, no ne slažu se s prijedlogom da se učenicima na školskim putovanjima uvede naplata u iznosu od 50 posto boravišne pristojbe, što do sada nije bilo. "Apsolutno smo protiv da se boravišna/turistička pristojba naplaćuje djeci na školskim putovanjima, i vjerujemo da će se u konačnici odustati od toga, jer su ta putovanja u školskom kurikulumu i odgojno-obrazovna aktivnost na što smo upozorili i Ministarstvo", poručio je Fain.