U novigradskoj luci jutros se okupilo 30 volontera koji su u akciji Turističke zajednice općine Novigrad Život je more čistili područje od središta grada do crkve sv. Nikole. U akciji su sudjelovali ronioci Društva istraživača podmorja „MARE DALMATICUM" iz Zadra, koji su uklanjali glomazni otpad iz podmorja Novigradskoga mora, dok su članovi Mjesnoga odbora Novigrad i zainteresirani mještani istodobno proveli ekološku akciju uređenja povijesne jezgre Novigrada. Tako su se stanovnici i prijatelji Novigrada priključili milijunima volontera iz cijeloga svijeta koji su danas u sklopu dana World Cleanup Day čistili naš planet.

„Ponosni smo na naše Novigradsko more koje je u sustavu Natura 2000 i želimo ga zaštititi kao i naše naselje koje je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske. Zato smo pokrenuli ovu akciju u želji da doprinesemo razvoju humanijega odnosa i poštovanja čovjeka prema moru i podmorju te nastavimo poticati preventivnu i trajnu zaštitu mora i obale. Iznimno smo zahvalni našim prijateljima, članovima Društva istraživača podmorja „MARE DALMATICUM" bez kojih ova akcija ne bi bila moguća te Coca-Coli, koja nas je podržala u nastojanjima da očuvamo čistoću našega podmorja i luke te osvijestimo građanima opći problem onečišćenja", izjavila je koordinatorica akcije Petra Bolanča iz Turističke zajednice općine Novigrad.

Akcija čišćenja, za koju je svu potrebnu opremu osigurala Coca-Cola u Hrvatskoj, održana je u sklopu njezina društvenoodgovornog projekta Od izvora do mora. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode - rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiču se i podržavaju akcije čišćenja obala te se podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

„Problem onečišćenja okoliša jedan je od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i u Coca-Coli neprestano tražimo nove načine za očuvanje prirodnih bogatstava i doprinos čistoći okoliša. Akcije čišćenja dio su naših napora kojima se nadamo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom, a posebno nam je drago da smo ovom novigradskom akcijom podržali i World Cleanup Day. Naš projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada, u sklopu koje je tvrtka javno obznanila cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega napitka bilo gdje u svijetu osigurava povrat kako bi se boce i limenke oporabile i mogle ponovno iskoristiti", istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnog društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom na mrežnoj platformi www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5 000 kuna.