ZADAR - Sutra bi trebao biti sudbinski dan zadarskog turizma - bira se novi direktor Turističke zajednice Grada Zadra. Nakon što je Ante Rados napustio to mjesto, što je ispala glavna vijest turističke sezone u Zadru, brzinski je objavljen novi natječaj na koji se prijavilo 10 kandidata.

Troje njih otpadaju iz igre jer ne ispunjavaju formalne uvjete koji i nisu strogo definirani. Među onima koji ih ne ispunjavaju je i pravnik Branko Ganzulić koji se i do sada javljao na direktorsko mjesto, a koji je određeni broj godina bio na čelu Vijeća TZ Grada. I ne može se reći da nije govorio o turizmu u javnosti, čak i više nego aktualni v.d. predsjednik Dražen Grgurović. No u javnosti će biti zapamćena izjava Grgurovića "da o izboru direktora odlučuje 50 posto politika, 50 posto struka, a da će njegova biti zadnja". I kao što mu nije matematički točna formula, tako Dražen Grgurović, na prošlom Gradskom vijeću nazvan kapetanom turističkog broda koji tone, opet po „zadarskoj pomorskoj tradiciji" prvi napušta brod.

Naime, sjednicom Turističkog vijeća u utorak predsjedavat će gradonačelnik Branko Dukić. Prvi put gradonačelnik ulijeće umjesto Grgurovića koji je na čelu Vijeća bio i zamjenik Božidaru Kalmeti. Međutim, Kalmeta nije iskoristio svoje zakonsko pravo da odlučuje o izboru Radosa koji je nametnut od tadašnjeg šefa HDZ-a. Aktualni gradonačelnik Dukić očito želi preuzeti odgovornost za izbor svog kvartovskog prijatelja kojem se već duže vremena traži atraktivno radno mjesto. Na pitanje vijećnice SDP-a Irene Dragić hoće li glasati za Maria Paleku, Dukić je izbjegao odgovor tako što je rekao da će glasati i ostali članovi Turističkog vijeća. A Paleka, istaknuo je Dukić, ispunjava sve uvjete.

Na naš upit je li Grguroviću otkazana punomoć za predsjedavanje Vijećem TZ trajno ili ciljano, ovo je odgovor kojeg smo dobili iz Ureda Gradonačelnika:

- Gradonačelnik je po funkciji i predsjednik Vijeća TZ Zadar koji predsjedava vijećem, a po punomoći predsjedanje može povjeriti nekom od članova vijeća, kao što je bio slučaj i do sada. U ovom slučaju, kako se radi o iznimno bitnoj temi, izboru direktora TZ, bilo bi neodgovorno da gradonačelnik kao predsjednik ne predsjedava sjednicom. Dakle, gradonačelnik će u ovom slučaju predsjedati i glasovati na samoj sjednici, kao i za druge bitne odluke vezane uz rad TZ Zadar, navodi se u obrazloženju za jednokratno preuzimanje nove uloge gradonačelnika Dukića.

On će, kao i ostalih 8 članova Vijeća, glasati tajno. Prije toga će kandidati predstaviti svoj program rada članovima Vijeća koje će zasjedati u Turističko informativnom centru. Iz TIC-a će sutra iza 13 sati biti "pušten dim" - imamo direktora TZ Grada Zadra. On će, po svemu sudeći, biti sive boje, što bi simbolično značilo da turistički brod nastavlja plovidbu na istoj ruti.

U lepezi ponuđenih kandidata za direktorsko mjesto u uredu TZ Grada polovica njih radi u turizmu, neki imaju i turističko obrazovanje i veliko iskustvo, a javnosti su najpoznatiji Iva Bencun i Hrvoje Anić. No, je li TZ Grada brod koji čeka na kandidate iz struke ili one iza kojih u Zadru stoji politika?

Uz Anića, Bencun, Ganzulića i Paleku ostali kandidati su još Šime Šokota, Željka Benčik, Stjepan Vrsalović, Jure Javoran, Vlatko Gladović i Josip Filipović.