ZADAR- U Gradskoj knjižnici danas u 18 sati održat će se predavanje dr sci. med. dr. Gordana Marković Petrović na temu Ayurvedom do poboljšanja reproduktivnog zdravlja i zdravog začeća


Ayurveda je drevna indijska medicina koja, vjekovima unazad, ljudima omogućava da na lijep i jednostavan način teže savršenom zdravlju. U prevodu, Ayurveda znači "nauka o životu" i znanje na čijim se temeljima zasniva.

Primjenjujući ayurvedsku medicinu, liječnik nakon pregleda pulsa, za svakog pacijenta individualno kreira tretman vodeći računa o mentalnom, tjelesnom i socijalnom aspektu njegove ličnosti, ali i o aspektu vremena i prostora u kome živimo.

Širom svijeta dolazi do povećane učestalosti obolijevanja žena od endometrioze , policističnog ovarijalnog sindroma i drugih bolesti reproduktivnog sistema, kao i do pojave oligospermije i azospermije kod muškaraca, što smanjuje mogućnost zatrudnjivanja.

Prema Mahariši Ayurvedi, reproduktivno zdravlje predstavlja ogledalo funkcioniranja svih fizioloških procesa koji se odvijaju u organizmu.

Mahariši Ayurveda nam omogućuje da ovaj problem pogledamo iz perspektive drugačije od one na koju smo navikli u zapadnoj medicini i da kreiramo tretman koji doprinosi ponovnom uspostavljanju ravnoteže u cijelom našem biću.