Udruga za povijest, suradnju i pomirenje Golubić i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada u Golubiću Obrovačkom i ove godine organiziraju, jedanaesti po redu, međunarodni znanstveni skup „Hrvatsko-srpski odnosi".

Na njemu će pored znanstvenika iz dvije zemlje i ostatka regije sudjelovati politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije te predstavnici njihovih parlamentarnih stranaka u dva parlamenta.

U prvom panelu znanstvenoig skupa koji će se održati 23. kolovoza u zgradi područne škole povjesničari iz Hrvatske i Srbije raspravljat će o temi „Kultura sjećanja i dominantni narativi 1918 - 2018". U okrivu znanstvenog skupa, u okviru drugog panela, ove godine biti će održan i okrugli stol: „Primjena pozitivnih iskustava za razvoj ruralnih sredina i uticaj demografskih kretanja na opstanak stanovništva u Sjevernoj Dalmaciji".

U cilju poticanja održivog razvoja prvi prvi put će biti organizirana izložba domaćih proizvoda iz tog kraja, najavio je organizator prof. dr Darko Gavrilović.