ZADAR - Iako je prije sedam dana Ante Rados Turističkom vijeću predao sporazumni raskid ugovora na mjesto direktora ureda TZ Grada Zadra, on će u njemu biti dok se ne izabere netko novi.

Gradonačelnik Branko Dukić kao predsjednik Vijeća TZ Grada javnosti je rekao da će ured voditi Dražen Grgurović, zamjenik predsjednika. Međutim, Grguroviću je to dužnost na kojoj je bio i za vrijeme bivših gradonačelnika Vrančića i Kalmete. On ne može operativno voditi poslove, što će morati, mimo svoje volje, Rados - direktor u otkazu.

Tim svojim činom Rados nije nanio toliku štetu koliko je pljuska kao sramota odjeknula u široj javnosti, a za što je, ponavljamo odgovorna politika. U slučaju njegovog izbora ona visoka politika, a sada je odgovornost na lokalnoj politici. Ona je infiltrirana u Turističko vijeće, tijelo koje odlučuje o svemu što se tiče pripreme turističke djelatnosti, raspodjeli novca kojeg nije malo u blagajni TZ Grada, te bi trebalo davati smjernice turističkog djelovanja kojeg provodi direktor sa zaposlenicima ureda.

Ovog tjedna bi Vijeće TZ Grada trebalo donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja. Uvjete definira Zakon o turističkim zajednicama, kojeg nakon što ga je donio ministar Damir Bajs iz HSS-a, posljednjih nekoliko ministara turizma ne usudi se promijeniti.

Hoće li direktor biti iz turističke branše ili politički kadar, pitanje je po nekima hamletovsko - biti ili ne biti.

Naravno da od toga ne treba stvarati tragediju, jer direktor nije toliko važan za turizam koji nam se događa, kako je izjavio bivši Zvonimir Šupe. On osobno se dugo držao na tom mjestu unatoč zakonskim ograničenjima. S obzirom na to da turistička kola u koja su se uspela mnogi Zadrani lagano idu prema dolje, to je mjesto itekako važno. Direktori, odnosno sve više direktorice itekako su reprezentanti u javnosti. Oni moraju biti osobe s vizijom, organizacijskim sposobnostima, iskustvom - jednostavno autoriteti u turizmu.

Ne može se reći da uz slavnu tradiciju zadarskog turizma, tranziciju koja je prošla uz manje-više preživjele hotelske kuće, nove agencije pa i mlade kadrove koji su se razasuli po drugim sredinama, Zadar nema osobu koja bi preuzela kormilo zadarskog turizma. Na žalost, većina onih iz struke koji o tome ovih dana razmišlja i oprezno se raspituje, ne žele se blamirati. Kao što je to bilo i na prošlom natječaju, kada je nečija prijava povučena jer je stigla naredba odozgor. I eto kako je završilo ispunjavanje nečijih želja i ambicija dijametralno suprotnih sposobnostima.

Sramotom za Zadar koju dijele mnogi savjesni građani.