ZADAR - Zadarska policija imala se danas čime pohvaliti - ne samo da su bili brzi i uspješni u hvatanju dvojice koji su obili i opljačkali bankomat, nego su se dočepali bande kalibra Pink Panter.

Radi se o dvojici hrvatskih državljana u dobi od 33 i 47 godina sa zagrebačkog područja koji su spriječeni u teškoj krađi, otimanju 550 tisuća kuna iz bankomata OTP banke u Novigradu, na Trgu kralja Tomislava 3. Oni su eksplozijom plinske smjese izbili bankomat oko tri sata u noći, očito dobro pripremljeni i naoružani potrebnim alatom. Akcija je bila pomno planirana, istaknula je Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornika PU zadarske, koja je kao i  Bore Mršić, voditelj krim službe, bila izdašna u davanju informacija o tom nesvakidašnjem događaju. Osim što je zadarska policija uhvatila dvojicu pljačkaša bankomata (u Novigradu je bankomat opljačkan i prije dvije godine), jučer je u policijsku mrežu upecan i 31- godišnjak koji je sa zadarskim 33-godišnjakom u ožujku opljačkao bankomat u Karlovcu. Sva trojica bit će procesuirana preko zadarskog pritvora. Uhićenici su povezani s određenim skupinama iz zadarskog krim-miljea, s podzemljem iz Srbije i Hrvatske te sudionicima sličnih kaznenih djela u zemljama EU, doznalo se na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u PU zadarskoj.

Otkrilo se i kako su uhvaćeni pljačkaši. Oni su prvo ukrali dostavno vozilo Caddy crvene boje te su zagrebačke registracije zamijenili riječkim i tako krenuli na noćni pohod u središte Novigrada. Nakon što su opljačkali bankomat za njim je po dojavi započela policijska potraga koja ih je sustigla u Islamu Grčkom. Lopovi su napustili vozilo te krenuli pješice. U 7.30 sati uočio ih je jedan policajac koji je starijeg uspio savladati, dok je za drugim nastavljena opsežna potraga u koju se uključio i helikopter MUP-a. Na nepristupačnom putu od Islama do Murvice Gornje 37-godišnjak je uhvaćen u cijevi za odvodnu kanalizaciju ispod poljskog puta u 12.30 sati, naveo je Mršić.

Sa sobom je imao  ruksak iz kojeg je prethodno nudio izdašne sume novca pastirima koji su mu odbili pružiti zaštitu, unatoč nemoralnoj ponudi. Doznaje se kako je taj isti 37-godišnjak poznat po lihvarenju - opljačkani novac posuđuje uz vrlo visoke kamate te je jako brutalan kod naplate duga.

Zadarska policija, prema riječima voditelja krim-službe, u ovoj akciji upotrijebila je sredstva prisile koliko je to bilo potrebno, u granicama zakona. Pucalo se u zrak, koristila se fizička sila, pendrek, lisice, sprej, jer se prvi bjegunac opirao uhićenju.

Nad uhvaćenim muškarcima provodi se krim obrada s kaznenom prijavom za više počinjenih djela: teška krađa vozila, krivotvorenje službenih dokumenata, dovođenje u opasnost imovine i ljudi (u prostoru bankomata velika je materijalna šteta), teška krađa novca. Policija je dodatno 47-godišnjaka kazneno prijavila za prisilu prema službenoj osobi. Za sva ta „nedjela" prema zakonu mogu dobiti najviše 8 godina zatvora.