12-godišnji dječak jučer je pao s 10-metarske skakaonice na bazenu Kolovare, te umjesto u moru završio na donjoj skakaonici. Unatoč padu od sedam metara visine (nsjbižs etaža je na tri metra, srednja je na 5), dječak je preživio te se oporavlja od ozljeda u zadarskoj Općoj bolnici. Iz PU zadarske doznajemo kako se dječak poskliznuo prilikom penjanja na metalne skale, te da je izvan životne opasnosti.

Padovi i nesreće na skakaonici bazena na Kolovarama svakog su ljeta više pravilo nego iznimka. Pravo je čudo da posljednjih godina nije bilo i najgorih scenarija, ističe najveći zadarski skakač u vodu, odnedavno i predsjednik Hrvatskog saveza skokova u vodu Arno Longin.

- Mislim da bi prije svega trebalo paziti tko skače i na neki način ograničiti onima koji ne treniraju skokove u vodu odlazak na najvišu skakaonicu. Visina od pet metara još i tolerira greške, no "bacanje" s 10 metara visine, bez znanja o tome kako držati tijelo i što raditi u zraku, može završiti invalidnošću i kad se uskoči u more, kamoli na beton. Skakaonica nije adekvatno opremljena, nema adekvatnu ogradu, elementi od inoxa su klizavi kad su mokri i sve bi trebalo voditi tome da se ona ili zatvara ili da ima čuvara koji zna koga može propustiti, kaže Longin.

Kaže kako su takve "divlje" skokove prošle generacije Zadrana, no ne znači da to nije uvijek sa sobom nosilo opasnost.

- Danas tamo dođu djeca, turisti, ne razmišljaju o posljedicama kojima to može završiti. Zbog toga se mora pronaći neki način da se tim objektom upravlja, a ne da sve ide stihijski, zaključuje Longin.

Inače, skakaonicom na Kolovarama upravlja gradska tvrtka Zadarski sport. Na koji se način namjerava dalje upravljati objektom i što će se poduzeti da se zajamči sigurnost kupačima htjeli smo upitati direktora društva Juricu Dilbera, ali nam se na službeni telefon i mobitel nije javio.