U petak 27. srpnja 2018. dogodit će se najduža pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću, koja će biti vidljiva iz naših krajeva. Mjesec će skoro točno proći sredinom Zemljine sjene pa će stoga potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza dostavili su scenarij pomrčine:

19:14 - NE VIDI SE - ulazak Mjeseca u Zemljinu polusjenu
20:24 - NE VIDI SE - početak djelomične pomrčine
20:25 - VIDLJIVO - izlazak Mjeseca
21:30 - VIDLJIVO - početak potpune pomrčine - Mjesec je potpuno crven
22:21 - VIDLJIVO - maksimum pomrčine - Mjesec je u sredini Zemljine sjene
23:13 - VIDLJIVO - završetak potpune pomrčine
00:19 - VIDLJIVO - završetak djelomične pomrčine
01:28 - VIDLJIVO - izlazak Mjeseca iz Zemljine polusjene

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, pojava kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu naziva se djelomična pomrčina, ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu imamo pomrčinu u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ova je pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Pomrčina će se kroz teleskop moći pogledati u više hrvatskih gradova, a među njima je i Zadar. Astronomsko astronautičko društvo Zadar organizira ga u petak od 20 sati na rivi (Obala kralja Petra Krešimira IV.)