Hrvatski izbornik Zlatko Dalić razgovarao je s predstavnicima medija dan uoči finala Svjetskog prvenstva s Francuskom.

Hrvatska zaboravila na probleme 

"Naravno da nas raduje koliko ljudima znači ovaj uspjeh, a vidimo samo djelić onoga što se zbiva u Hrvatskoj. Zaista smo ponosni kada učinimo hrvatski narod sretnim, pored svih tegoba i teškoća. Hrvatski narod zaboravio je na sve probleme i ovih 25 dana živi ponosno, sretno, u takvoj euforiji da će se seizmički poremećaj dogoditi bez obzira na ishod finala. Ti naši navijači naš su veliki motiv, nadam se da će nadmašiti i Brazil i Argentinu po slavlju"

Spremnost igrača za finale

"Igrači su svjesni značaja finala Svjetskog prvenstva i reći će mi ako nisu 100 posto spremni, da neće igrati. Znaju kakav je ulog i bit će pošteni prema nama. Nismo inzistirali na treningu jer nemamo što više trenirati. Posvetili smo se odmoru, relaksaciji, a manje probleme ćemo riješiti tijekom dana. Nadam se da će svi biti spremni, a bude li suprotno, imamo odlične igrače na klupi i ništa nam neće nedostajati"

Odnos s reprezentativcima 

"Između nas vlada veliko povjerenje. Želim biti njihov prijatelj - to je jedini način za uspjeh - a oni cijene to što ja donosim odluke. Takav je odnos neophodan, mi smo kratko zajedno i nema tu mjesta za polemike i oštre tonove. Došli smo napraviti rezultat, i moramo poštovati jedni druge. Odnos nam je iskren, ljudski i nema tu nikakvih tajni. Ne donosim odluke bez konzultacija s igračima i to nam zasad funkcionira, to je naša snaga. Oni u meni imaju čovjeka kojemu mogu sve reći, a ja u njima igrače koji me slušaju. Mi smo uistinu poput obitelji, postali smo toliko bliski i pitamo se kako ćemo jedni bez drugih sada kada se raziđemo"

Uloga Marija Mandžukića 

"Sjajan je igrač, što potvrđuje i njegova karijera. On daje sve od sebe, on ne zna stati, ne poznaje nikoga na terenu. Još sam mu na turneju po SAD-u rekao da je naš prvi napadač, makar igra krilo u Juventusu, a daje maksimum bez obzira na poziciju na terenu. S njim treneri nemaju problem, a nama je bitna karika jer je prva linija obrane. Sada i zabija presudne pogotke i svatko bi ga poželio u momčadi. Ja sam sretan s njime, a on je raspoložen i daje sve za Hrvatsku"

Hrvatska još bez pobjede protiv Francuske 

"Ne bavim se previše u statistikom i tradicijom, to postoji zato da se ruši. Mi ne gledamo previše suparnika, došli smo uživati u finalu. Ovo je vrijeme koje smo zaslužili, neka cijeli svijet gleda Hrvatsku, neka većina navija za nas. Mi ćemo dati sve od sebe, pa tko bude bolji, neka pobijedi. Nema ljepšeg dana za izbornika i igrače, i sami smo si to priuštili. Imali smo puno problema, manjak podrške, a da nismo bili toliko čvrsti, ne bismo bili ovdje. Idemo se baciti na glavu, boriti se, pa što Bog da"

Bez pritiska i opterećenja 

"Osmina finala bila nam je najteža utakmica, sve lijepo što smo napravili u skupini ne bi vrijedilo da smo tada izgubili. Zato i jesmo bili u grču, a sada nema pritisaka i opterećenja. Nemojmo dopustiti da nas druge stvari odvedu u drugom smjeru, ovo je najveći trenutak naših života, najveća utakmica za hrvatski narod i spremni smo dati svoj maksimum, čak i dostojanstveno podnijeti poraz dođe li do njega. Želimo prezentirati svoju kvalitetu i svoju državu - osvojimo li pritom trofej, nitko ponosniji od nas"