ZADAR- Ostaci drvenog teretnog broda, potopljenog u luci Mrljane na otoku Pašmanu, danas su izvađeni iz mora kao podrtina.

Brod nazvan Kamen izgrađen je 1954. godine, dug je bio 16 metara, a danas su u režiji Županijske lučke uprave izvađeni ostaci nakon što je brod potonuo od nebrige. Napravljeno je to uz pomoć Zelić auto dizalice te Baričević auto dizalice, dok je s građevinskim strojevima angažirana tvrtka Kruna Pašman.

Troškove vađenje podrtine i čišćenja podmorja trebao bi snositi vlasnik na osnovu službenog  rješenja. U njemu je utvrđeno kako je 2005. godine inspekcijskim nadzorom otkriveno kako brod nema niti jednu ispravu pa je vlasniku Gverinu Nikoliću kao i zapovjedniku broda Slavku Jurešku izdana zabrana plovidbe. Četiri godine poslije brod je potopljen u luci Mrljane, odakle je zapovjednik broda Slavko Jureško. Potonuće broda u rujnu 2009. godine evidentirali inspektori Lučke kapetanije Zadar Nediljko Sjauš i Mirko Petrića.

Ponovni inspekcijski nadzor bio je krajem siječnja 2017. godine, na osnovu kojeg je Županijska lučka uprava poduzela današnju akciju. Nju je u lipnju najavio ravnatelj ŽLU Davor Škibola kada je govorio o eko akcijama čišćenja luka kojima gospodari Županijska lučka uprava. Pogledajte na fotografijama kako je danas obavljeno dugo čekano čišćenje mrljanske luke.