S prvim udarnim turističkim vikendom, u Zadar je stigao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kako bi u Policijskoj upravi zadarskoj otvorio nacionalni Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone.

-  U pozadini činjenice da je Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija stoji naporan posao svih sigurnosnih službi koje 24 sata dnevno brinu o sigurnosti hrvatskih državljana i njihovih gostiju. Sve je više turista i sezona traje duže, a to za nas znači više posla. Stoga smo se odlučili osnovati ovaj centar koji će okupiti ne samo policijske službenike, već i sve naše partnere koji su na istom zadatku - osiguravanju neometanog boravka gostiju. Današnja policija mora biti fleksibilna, mobilna i funkcionalno organizirana, poručio je Božinović danas u sjedištu zadarske policije. 

Prema podacima koje je iznio pomoćnik načelnika Josip Bukvić, u Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno preko 83 tisuće kaznenih djela te 34 tisuće prometnih nesreća. U velikom dijelu u njima su sudjelovali i strani državljani, kao oštećeni ili pak kao počinitelji. Glavna aktivnost novoosnovanog stožera je prikupljanje, analiza i obrada obavijesti od značaja za sigurnu turističku sezonu. Zadarski centar pod vodstvom Alena Vugreka okupit će sve djelatnike sigurnosnih službi i među prvima dobivati sve informacije s terena - od Istre do Dubrovnika. 

- Ovo je prva godina i već sada sam siguran da ćemo iz ovoga izvući lekcije za sljedeće sezone. Sve sigurnosno interesantne situacije koordinirat će se iz ovog centra. Sve informacije slijevat će se u zadarski stožer i u njemu će se donositi odluke o usmjeravanju, preusmjeravanju i korištenju policijskih i ostalih snaga. Ovdje je sve potrebno za one koji u jedinici vremena trebaju dobiti pravu informaciju i povući ključne poteze za rješavanje ili čak preveniranje kršenja zakona, istaknuo je Božinović koji je u zadarskom stožeru uspostavio i video vezu s Policijskom upravom istarskom. 

Zašto je baš Zadar odabran kao svojevrsni policijski "Big brother" za turističku sezonu?

-   Tu od ranije postoji Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka, a i ovaj je grad prirodna, matematička sredina na obali. U konačnici zašto ne Zadar?, istaknuo je Božinović. 

Uz ministra otvaranju stožera nazočili su gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, brigadni general Ivica Komljen, zamjenik ravnatelja VSOA-e, te drugi predstavnici VSOA-e i SOA-e.