Uprava NK Arbanasi uputila je zamolbu Gradu Zadru da se projekt izgradnje „Nogometnog igrališta NK Arbanasi" interpolira u izradu Urbanističkog plana uređenja mješovite zone u uvali Bregdetti na području Grada Zadra koji je u tijeku. Ne pronađe li se sluha za potrebe ovog kluba, Zadar bi ostao bez jednog vrijednog dijela sportske povijesti, a možda i kluba koji ove godine obilježava 108. godina rada i postojanja te se može pohvaliti da je jednu godinu stariji i od splitskog Hajduka!

U sklopu donošenja UPU uvale Bregdetti predviđena je, naime, sportsko-rekreacijska zona R1. U istočnom dijelu Grada na području MO Arbanasi to je jedina dovoljno velika sportsko-rekreacijska zona unutar koje bi se moglo smjestiti buduće igralište NK Arbanasa u zamjenu za igrališta koja su u zadnjih 50 godina oduzeta Klubu - prvo na području Uvale Bregdetti koja je predmet ovog UPU, a kasnije na području gdje se trenutno nalazi Trgovački centar Konzum pored Autobusnog Kolodvora.

Osim za lokalno stanovništvo, ova zona je značajna i za cijeli Grad Zadar s obzirom na spoj Luke Gaženica, naselja Arbanasi i područje Bulevara-Relje-Smiljevac. Ako se izradi projektna dokumentacija ovaj projekt se, kažu u klubu, može kandidirati za financiranje iz fondova Europske unije, financijsku pomoć Hrvatskog nogometnog saveza i UEFA-e, te Turističke zajednice s obzirom na to kako bi izgradnja ovog sportsko-rekreacijskog centra imala pozitivan učinak na razvoj nogometa i sporta općenito, te turizma u Gradu Zadru.

NK Arbanasi je osnovan 1910. godine pod imenom NK Zmaj i bio je prvi nogometni klub u Gradu Zadru. Ime Zmaj je dobio u počast zadarskom nadbiskupu Vicku Zmajeviću. U svojim počecima je djelovao kao nogometna sekcija Hrvatskog sokola u Zadru. Klub se od 1946. g. zvao Arbanasi, a 1955. g. mijenja ime u Tvornica duhana. Od 1956. do 1991. godine nastupa pod imenom Omladinac, a od 1991. godine se ponovo zove NK Arbanasi.

Najveći uspjeh klub postiže 1954. godine kada osvaja kup Dalmacije, a 1965. i 1975. godine je bio finalist kupa Dalmacije. Nekoliko sezona klub nastupa i u Dalmatinskoj nogometnoj ligi.
Prvo igralište na kojemu je igrao NK Arbanasi nalazilo se na području Mjesnog odbora Arbanasi u blizini Uvale Bregdetti. Nakon toga Klub je koristio gotovo 40 godina igralište pored Autobusnog kolodvora. Trenutno NK Arbanasi ima na korištenje, do izgradnje svoga novog igrališta, pomoćno nogometno igralište u Stanovima na kojemu je postavljena umjetna trava.

NK Arbanasi uz ekipe veterana i seniora ima i Škola nogometa koja zajedno sa seniorima broji preko 300 članova. Škola nogometa ima osam ekipa koje se natječu pod okriljem NSZŽ. Glavno usmjerenje rada kluba je poticati športski odgoj djece do 18 godina.
NK Arbanasi su također pokrenuli Školu nogometa na igralištu malog nogometa u uvali Bregdetti u Arbanasima, gdje uglavnom okupljaju djecu od 7 do 11 godina koja žive na području MO Arbanasi i Ričine i koja su udaljena od igrališta na Stanovima.

USPJESI I PROŠLOJ SEZONI
Tijekom nogometne sezone 2016/2017 Pioniri i Mlađi pioniri NK Arbanasa osvojili su prvo mjesto u Zadarskoj županiji, dok su Kadeti, Tići i Papaline bili pri vrhu tablice. Papaline NK Arbanasa u proljeće 2018. g. osvojili su prvo mjesto na međunarodnom turniru u Međugorju u konkurenciji s Hajdukom i Dinamom.
Seniori NK Arbanasi u sezoni 2016/2017 osvojili su prvo mjesto u Drugoj ŽNL i plasirali su se u Prvu ŽNL. Veterani NK Arbanasa osvojili su četiri godine zaredom prvo mjesto u Zadarskoj županiji. U rujnu 2016. godine Veterani NK Arbanasi su postali prvaci Hrvatske na turniru koji se održao u Rovinju. Na HNS-ovom turniru sudjelovalo je 25 momčadi iz cijele Hrvatske.