ZADAR - Administracija gradonačelnika Branka Dukić odustala je od poskupljenja parkiranja na 15 kuna za sat vremena na Poluotoku od 15. lipnja do 15. rujna.

Uzalud je danas bilo čekati povratnu informaciju iz gradske uprave a još manje obrazloženje odgovornih iz Odjela za komunalne poslove koji su pripremali izmjenu odluke s poskupljenjem. Nije teško zaključiti kako je povratak na stari režim i postojeću odluku rezultat politike vladajućeg HDZ-a. U stranačkim tijelima su presudili da bi poskupljenje donijelo više štete nego koristi. Ta se korist naziva tek "harač" od strane gradske tvrtke Obala i lučice koja je ostala bez dijela zarade jer je na Poluotoku broj parkirnih mjesta smanjen. Bit će još i manje parkirnih mjesta kada se ukine promet Murajem, nova još nisu stvorena a javna garaža još je u snovima.

Opravdanje za najavljeno pokupljenjem u zaštiti domicilnog stanovništva tijekom turističke sezone, najobičnija je floskula. A cijena od 15 kuna i to tri mjeseca javnosti nije bila prihvatljiva koliko 10 kuna za drugu i 12 za prvu zonu tijekom dva mjeseca  na koju su se navikli domaći i gosti.

Važnije je bilo legalizirati nova parkirna mjesta na Liburnskoj obali da bi se ona od ljeta uopće mogla naplaćivati te obznaniti da više nema parkiranja uz Muraj, što su autori Odluke bili zaboravili. Zato je odluka nadopunjena i za nju je završeno drugo savjetovanje. U kakvom će ona izdanju izaći na Gradskom vijeću za 8 dana, to se također danas nije moglo doznati na novinarski upit. Navodno s efikasnijim ograničenjima parkiranja.

Želja da se napravi iskorak u odnosu na postojeću komunalnu politiku koju je utabao bivši pročelnik Jure Zekanović na brzinu je izgorjela. Doznajmo da će se nova odluka  pripremiti za jasen kada će se redefinirati parkirališna politika u Zadru.