ZADAR - Iz gradske uprave namjeravaju obnoviti gotovo ruševnu kuću i pretvoriti je u novi coworking prostor u povijesnoj jezgri.

Ideja da se ta propala zgrada, za koje je građevinska inspekcija tražila rješenjem da se sanira, a konzervatori je drže pod zaštitom, postane mjesto okupljanja putujućih poslovnih ljudi, došla je od pročelnika za EU fondove Šime Erlića. Jednim udarcem „ubile" bi se dvije muhe: obnovila stara građevina, a prostor stavio u funkciju od koje bi se i „zarađivalo".
Naravno da će to biti projekt za financiranje iz EU programa ITU za koji je Gradu Zadru odobreno 35 milijuna eura.   

Hoće li Odjel za EU fondove u tome uspjeti, neizvjesno je. Godinu dana je potrošeno na rješavanju vlasništva, što je bio posao Odjela za gospodarenje gradskom imovinom. Vlasništvo je preduvjet svakog EU projekta za koji treba imati i pripremljenu projektnu dokumentaciju. Na tome će, prema ugovoru s Gradom Zadrom, raditi Radionica Marušić. Vrlo važnu ulogu u projektiranju imati statičar Alan Sorić za kojeg će stanje kuće, izgrađene krajem 19. stoljeća, biti rješavanje enigme.

- Samo u posljednjih mjesec dana ono se pogoršalo i tu ćemo radi sigurnosti svih koji će na bilo koji način raditi na toj građevini, trebati veliku susretljivost konzervatorske službe, rekao nam je arhitekt Pero Marušić. Za sada mu je u planu demontirati jedan dio zgrade koja ima bruto površine od 550 kvadrata. Jer se konzervatori drže pravila da treba zaštiti sve što je staro. Da su se toga držali 1945. godine, Zadar bi danas izgledao posve drugačije.

I kako se to kaže globalnim rječnikom - ruševna kuća u povijesnoj jezgri neće biti građevinski problem, već izazov kojeg će, ako prođe, financijski riješiti novac iz Europske unije, a pripremu će obaviti zadarski stručnjaci uz podršku gradske uprave.

Pročelnik Erlić u toj obnovljenoj i uređenoj kući vidio je potencijal za radni prostor koji će se iznajmljivati svim onima koji putuju i rade putem IT tehnologije i svoje poslove obavljaju gdje god stignu. Još jedan zadarski coworking u srcu Grada bio bi itekako tražen, a ne skriven kao ruglo Grada već godinama.