Dok Ministarstvo državne imovine priprema natječaj za prodaju, hotel Iž još uvijek je dom hrvatskom branitelju R.U. i njegovoj četveročlanoj obitelji koja tamo živi od 2003. godine. 

Nekadašnji vojnik objekt na Voštarnici svoja je vrata zatvorio početkom 2015. godine. Tri godine nakon u tijeku je postupak ishođenja dokumentacije i procjena vrijednosti nekretnine. 

- Procjena vrijednosti hotela Iž predstavlja jedan od koraka u postupku pripremanja prodaje nekretnine putem javnoga natječaja. Nije utvrđen precizan nadnevak objave javnoga poziva za prikupljanje ponuda za prodaju spomenute nekretnine, rekla nam je glasnogovornica Ministarstva Vinka Drezga.

Općinski sud u Zadru prošle je godine iz tog objekta odbio deložirati branitelja i njegovu obitelj. Prema nepravomoćnoj presudi, R.U. je u njemu ostvario svoj dom i po Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ima pravo u njemu boraviti, a država ga nema pravo izbaciti. Njegov odvjetnik Davor Ukalović rekao nam je kako je u tijeku žalbeni postupak. 

- Država je uložila žalbu i trenutno čekamo odluku. No kakva god odluka bila, mi ćemo se i dalje boriti. On nažalost nema drugog prostora u kojem bi stanovao, a branitelj je i zaslužio je da mu se osigurava bilo kakav stan. O tome smo razgovarali i s predstavnicima gradske uprave, no još se ne nazire rješenje, poručio je Ukalović.