USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Policijske uprave zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana, među kojima je načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Kako Uskok danas navodi u svom priopćenju, osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, kao načelnik Općine Škabrnja, od 9. listopada 2006. do 1. prosinca 2008., na traženje i u dogovoru s direktoricom jednog trgovačkog društva, u namjeri da tom društvu pribavi znatnu imovinsku korist, nakon što su 13. listopada 2006. zaključili Ugovor o izgradnji pješačke staze na području Općine Škabrnja, naložio plaćanje računa koje je ispostavila, iako su oboje znali da svi fakturirani radovi stvarno nisu izvedeni. U cilju realizacije četvrtookrivljenik je, kao nadzorni inženjer, u građevinskoj knjizi iskazao znatno veću vrijednost radova od stvarno izvedenih, dok je društvo radove iskazalo kao izvedene u privremenim i okončanoj situaciji, nakon čega su neosnovano ispostavljeni računi u ukupnom iznosu od 231.563,88 kuna.

Bubnjar je također, od 18. rujna 2008. do 1. travnja 2009., na traženje i u dogovoru s poslovođom jednog trgovačkog društva, u namjeri da tom društvu pribavi znatnu imovinsku korist, a nakon što su 29. rujna 2008. zaključili ugovor o izgradnji još jedne pješačke staze u Općini Škabrnja, naložio plaćanje računa koje je tvrtka ispostavila iako su oboje znali da svi fakturirani radovi stvarno nisu izvedeni. Po istom obrascu kao u prvom slučaju Općini Škabrnja neosnovano je ispostavljen račun u iznosu od 342.436,49 kuna.

Načelnika Škabrnje tereti se da je od 17. siječnja 2008. do 24. ožujka 2009., u namjeri da sebi i drugima pribavi nepripadnu korist, u više navrata sačinjavao putne naloge koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom Općine, u kojima je neistinito navodio da se radi o službenim putovanjima, o čemu nije sačinjavao izvješća, svjestan da se nije radilo o službenim već o privatnim putovanjima na koja je vodio i osobe koje nisu zaposlenici Općine. Potom je nalagao da mu se isplate dnevnice i plate računi za gorivo, hotelski smještaj i hrana koji su plaćeni poslovnim karticama Općine za njega i druge osobe, te je kupovao odjeću i kožnu galanteriju na račun Općine. Time je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 58.107,23 kune, a drugim osobama u iznosu od 7.572,78 kuna.

Osim toga, poslovnom karticom Općine i virmanima s računa podizao je novac koji je koristio za svoje potrebe. Također je poslovnom karticom Općine u više navrata plaćao privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, benzinskim postajama i drugim prodajnim mjestima čime je, na štetu Općine Škabrnja, pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 637.502,94 kune.

I njegova zamjenica, a radi se o Kristini Erlić, u više navrata virmanima je podigla najmanje 172.545,32 kuna, koje je koristila za svoje potrebe, piše u optužnici.