U 92. godini jučer je na otoku Viru u svojoj obiteljskoj kući, u krugu brojne obitelji, preminuo Josip Gržeta, jedan od najvažnijih protagonista virskog političkog i društvenog života u drugoj polovici 20. stoljeća. 

U poslijeratnom periodu nakon Drugog svjetskog rata Gržeta je bio centralno ime života na otoku, tajnik Mjesnog odbora i u više mandata predsjednik Mjesne zajednice Vir, kao i direktor Poljoprivredne zadruge koja je u vrijeme njegovog rukovođenja proizvodila cijenjeni virski sir, otkupljivala šumske jagode i grožđe te zadarsku operativu opskrbljivala željezom i cementom. Njegova uloga prvog operativca otoka, zbog čega je od strane Privlačana i Virana nazvan kraljem Vira, došla je do izražaja prilikom gradnje Virskog mosta i zaustavljanja kontroverznog projekta gradnje atomske centrale, što je Gržeta držao svojim životnim postignućem.

U ranijoj mladosti, Joso Gržeta, kako su ga zvali njegovi Virani, bio je predsjednik omladinske organizacije koja je nakon pada Italije iz Vira rukovodila angažiranjem virskih ljudi za borbu protiv okupatora i njihovim priključenjem jedinicama NOVJ-a.

Njegovo se ime nedavno spominjalo u medijima zbog slučaja deložacije njemačkog bračnog para Schumacher iz kuće na Viru koju su kupili upravo od Gržete prije 20 godina, no ona je zbog njegovih dugova kasnije prodana na dražbi. Kako bi ih obeštetio, Gržetin unuk Dino Bašić poklonio im je teren.

Gržeta je bio i dugogodišnji predsjednik Boćarskog kluba „Vir" i jedan od njegovih utemeljitelja, a 2013. godine povodom obilježavanja 20. godina od osnutka Općine Vir, za svoje zasluge u razvoju otoka i javni doprinos pri ustroju virske općine nagrađen je Grbom Općine Vir. Sahrana i oproštaj od Jose Gržete održat će se u nedjelju 8. travnja u 16 sati na virskom groblju.