Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric sutra će, s početkom u 14:30 sati, u prezentacijskom centru „Podzemni grad Paklenice" Nacionalnog parka Paklenica, potpisati devet ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti više od 380 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima iz pet različitih poziva, a njihova provedba doprinijet će poboljšanju kvalitete života građana i društveno-gospodarskog razvoja Republike Hrvatske kroz povećanu turističku ponudu i održivo upravljanje zaštićenim područjima, kvalitetu obrazovanja i studentskog smještaja te kroz smanjenje socijalnih nejednakosti, isključenja i siromaštva, a u konačnosti i smanjenja gubljenja stanovništva na depriviranim područjima.

Na Svečanosti potpisivanja nazočit će i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavnici općina, gradova i županija.

Sa zadarskog područja najveća je novost potpisivanje ugovora "Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru", kojim će se graditi studentska menza s paviljonima za 284 studentice i studenta. Tu su i već spominjani Centar izvrsnosti Cerovačke špilje - održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem, Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području, Mreža domova na području Grada Benkovca te još nekoliko projekata iz drugih županija.