ZADAR- U Ulici Kraljskog Dalmatina, koja prolazi uz nekadašnju gradsku kavanu koju posljednje generacije Zadrana pamte kao Central, umro je ovog tjedna najstariji Zadranin.

Stogodišnjak Ante Dragić stanovao je u ulazu gdje su smještene neke zadarske stranke, Zadarsko društvo arhitekata, zadarski ogranak HDLU, a nekad je tu bilo i sjedište Matice iseljenika. Ogranak Matice iseljenika u Zadru, gradu s najvećim brojem iseljenog stanovništva ugašeno je iz Zagreba. 

Na vratima istog ulaza ostao je spomen na 103-godišnjeg Dragića koji je do svoje onemoćalosti svakog dana, kao i njegova supruga, odlazio u obližnju kavanu Danicu na kavu, čitanje novina i malo razgovora. On je posljednji građanin Zadra iz te male ulice koja postaje isključivo turistička. U njoj jedni rade veliki hostel, a drugi apartmane. Hostel se radi u zgradi koja je bila sjedište građevinskog poduzeća Zadar, gdje je bila jedna od prvih privatnih gimnazija u Hrvatskoj te trgovina Narodnih novina. U prostoru koji je godinama zjapio prazan ovih se dana ubrzano uređuju apartmani. Posljednja namjena, koja se pamti u kolektivnoj svijesti Zadrana, bila je trgovina Dalme.

Nakon tako korjenitih promjena, a radi lakšeg snalaženja turista, možda bi trebalo promijeniti i naziv ulice. Pretenciozno je da se sada, nakon što u njoj više ne živi najstariji zadarski publicist, zove Ulica Kraljskog Dalmatina, što je moderna inačica za Kraglski Dalmatin. Tako su se u prijevodu zvale hrvatsko-talijanske novine. Bile su to povijesno prve novine u Hrvata na hrvatskom jeziku koje su tijekom francuske uprave u Dalmaciji izlazile u Zadru

Kada se već spominju nekadašnji korisnici prostora u ulici Kraljskog Dalmatina br.2,   naš sugrađanin Boris Pisanski podsjetio je da su na prvom katu bile velike društvene prostorije tvornice „Vlado Bagat". Prostorije su gotovo svake subote tijekom školske godine koristili učenici maturalnih razreda zadarskih srednjih škola za organizaciju tzv. čajanki. Bili su to plesnjaci za koje je trebalo platiti ulaznicu. Glazba se puštala s gramofona. U tim prostorijama bili su i stolovi za stolni tenis i tu su udareni temelji kasnijeg državnog prvaka STK Bagat. Znam da je tako bilo kasnih pedesetih i početkom šezdesetih godina,  ističe naš čitatelj kojem smo zahvalni na crtici o zadarskoj povijesnoj ulici.