Ivica Arbanas, predsjednik Udruge HVIDR-a Zadar, odgovorio je županijskoj organizaciji HVIDR-e na dopis vezan uz koncesiju Luke Gaženica.

Kako smatramo da je ne samo pravo, već i obveza braniteljskih udruga, uz brigu o svojim članovima i ukazivati na eventualne nepravilnosti u društvu na dobrobit svih građana, razveselio nas je medijski istup gosp. Perića iz ZU HVIDR-a Zadarske županije jer je, eto, i on nakon 10 godina o nečemu napokon iznio svoje mišljenje. Ipak, kako bismo razjasnili neke netočne navode iz njegovog istupa, molimo objavu sljedećeg ispravka.

Kao prvo, Udruga HVIDR-a Zadar nije neka tamo „skupina građana" već je registrirana pravna osoba koja legalno djeluje prema svim zakonima RH. Istina jest da nismo u sustavu HVIDR-e RH, što ne da nije nikakva tajna, već mi to godinama i sami s ponosom naglašavamo. Ali, istina je i ta da smo samostalno istupili iz HVIDR-e RH na Skupštini Udruge održanoj 2009.g., a ne da smo isključeni.

Istina jest i ta da naša Udruga u svom radu već godinama iznosi svoje stavove i mišljenja, neovisno o tome tko je na vlasti i bez ičijih naredbi, isključivo u svrhu poboljšanja života kako svojih članova, tako i svih građana Grada i Domovine za koju smo se borili i u Domovinskom ratu.

Neovisnost istupa gosp. Perića je, u najboljem slučaju upitna. Nama je baš zanimljivo da se nakon godina medijske šutnje gosp. Perić (čija udruga jest u sustavu HVIDR-e RH, a čiji predsjednik je gosp. Đakić - saborski zastupnik HDZ-a) baš sada našla javiti na naš istup braneći strukture vlasti u Gradu Zadru?

Gosp. Periću nismo smetali ni kada smo istupali protiv ćirilice, ni kada smo se priključili prosvjedima u Savskoj, a svi znamo u vrijeme koje vlasti je to bilo. I sada nama gosp. Perić predbacuje da mi istupamo kako bismo skupili političke bodove? Nikada nismo težili tome da budemo podobni vlasti, već smo se uvijek trudili upozoriti na loše, ali i dobre stvari, a to nam je namjera i ubuduće činiti. Pri tome, nikada nismo nikome prijetili i nikoga vrijeđali, a najmanje nečije vjerske osjećaje.

U svezi izbora koncesionara u Luci Gaženica, upravo zbog brige za napredak i za poboljšanje uvjeta života svih naših građana se i jesmo oglasili, jer nismo zaboravili koliko je novca uloženo i koliko je radnih mjesta obećano. Od obećavanih 5.000 novih radnih mjesta, sada bismo trebali biti prezadovoljni sa 28? A ostaju, naravno i pitanja: Zašto je nešto što nije bilo dobro Dubrovniku, Zadru dobro? Čemu netransparentnost? To su realna pitanja koja nas brinu upravo kako bi se osigurao boljitak svih naših građana, stoji u priopćenju što ga potpisuje Arbanas.