ZADAR- HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji je to postao nakon 7 godina mandata HNS-ovca Andre Vlahušića raspisao je natječaj za 12 pročelničkih mjesta.
Dubrovnik sa 42 tisuće stanovnika ima proračun od 575 milijuna kuna.  Grad Zadar je 2011. godine imao 75 tisuća stanovnika a proračun za ovu godinu je planiran na  431 milijun kuna.

U Dubrovniku kao i u Zadru na vlasti je HDZ. Međutim, ustroj gradske uprave posve je različit osim u broju odjela. Grad Zadar prema ustroju gradonačelnika Branka Dukića ima 13, a Grad Dubrovnik 14 odjela i službi koje vode pročelnici. Dukić je samo za dva mjesta pročelnika raspisao natječaj, dok je Franković to uradio za sva pročelnička mjesta. 
Na popisu resora na kojima se zapošljavaju novi, stari ili privremeni pročelnici, najzanimljiviji je Odjel za promet u gradu s najskupljom cijenom parkinga.
Grad Dubrovnik ima odjel za kulturu i baštinu, Službe za unutarnju reviziju. Službu Gradskog vijeća, te odjele za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, za turizam, gospodarstvo i more, za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, za proračun, financije i naplatu, za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, za gospodarenje gradskom imovinom, za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju , za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika.
Već ranije je proveden natječaj za pročelnike dva odjela: za izgradnju i upravljanje projektima te za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Za usporedbu s Gradom Zadrom u ustroju su Ured Grada i Ured gradonačelnika, te odjeli za prostorno uređenje i graditeljstvo, za financije, za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, za gradsku samoupravu i opće poslove, za kulturu i sport, za odgoj i školstvo, za gospodarenje gradskom imovinom, za socijalnu skrb i zdravstvo, za EU fondove te Ured za unutarnju reviziju.