ZADAR- Iako za mjesto u Dom umirovljenika Sfinga treba imati potvrdu o mentalnom zdravlju, s vremenom dio korisnika postaje dementan.

Na žalost, različiti oblici demencije kao i najgora među njima Alzheimer demencije, sve više su prisutni u starijoj populaciji. Shvatili su to i u Domu na Sfingi gdje se u skoro vrijeme planira otvoriti odsjek za demenciju. Taj odsjek planiramo otvoriti ove ili iduće godine, najavio je ravnatelj Marko Buljat, dodajući kako bi za takve korisnike organizirali smještaj u 10 do 15 ležajeva.

U postojećim gabaritima Doma na Sfingi dodatni kapacitet očekuje se u prostoru kojem je Odjela za fizikalnu medicinu koji je već trebao preseliti u Polikliniku.-  Oni imaju ugovor zakupa do 1. travnja, a kada će točno početi sa seljenjem, mi u Domu nemamo najave. Radi se o prostoru od 400 kvadrata koji ćemo dijelom pretvoriti u sobe, a dio ćemo dati u zakup, za primjerice stomatološku ambulantu ili malu trgovinu. Oba takva sadržaja su potrebna za naše korisnike, kazao je ravnatelj Buljat.

Županijska ustanova Dom Sfinga ima 374 ležaja, zajedno s depandansama u Salima i Preku. Na lista čekanja je 2 800 kandidata, naveo je ravnatelj. Taj alarm odavno uključen, međutim, nije doveo do ideje i projekta gradnje novih kapaciteta domova za starije i nemoćne građane. Alternativa su privatni domovi.