ZADAR- Prošlog ljeta otvoren obnovljen Maškovića han odmah je postao mjesto na kojem divljenju nema kraja. Od toga je to zdanje iz 17. stoljeća čiji je vlasnik Jusuf Mašković, porijeklom iz Vrane, bio vrhovni admiral turske flote, akter  povijesnih događaja na Mediteranu i legende o njegovom smaknuću, do toga da je ova Država uz pomoć EU milijuna njegovo odmorište obnovilo ali i dovršilo.

To kako je kako je Maškovića han rekonstruiran, ukazali su nam zaposlenici tog danas heritage (baština) hotela: niti brokvu nisu smjeli zabiti bez odobrenje konzervatorice Anastazije Magaš. A kada je, aktualna načelnica sektora za EU projekte u Ministarstvu kulture na svečanom otvorenju obišla Maškovića han i digla palac gore, bili su najsretniji što nositeljica tog kapitalnog projekta nije imala primjedbe.

Uređenje tog kamenog kompleksa, u čemu je sudjelovala svojim novcima i općina Pakoštane nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Pogotovo kada nam je rečeno da je djelo hrvatskih dizajnera i izrađivača namještaja. U svemu je sačuvana autentičnost. U sobama postoje udubine u kojima su se otvorenom vatrom one grijale, a da se suvremeno grijanje ne vidi. Ili da je arheološki otkriveno tursko kupalište hamam, koje je tada imalo svoj sustav za vodu, a da se uz njega gradi Wellness. U Maškovića hanu stanuje s poslom domar Pere Pelicarić. On objedinjava prošlost i sadašnjost tog prostora. Njegova obitelj, stoljećima u službi plemića Borelli koji su upravljali Vranom, živjela je tu i tako očuvala Maškovića han, doznajemo od ljubaznog osoblja hotela Maškovića han koji vraća život tom prostoru.

U restoranu, vrhunski uređenom s  dizajnom orijentalnih elemenata bez imalo kića,  kao i samom hotelu zaposleni su domaći i mladi ljudi.  Nije navažno i da je Općina Pakoštane u Maškovića hanu dobila svoj prvi muzej u kojem je izložen dio prošlosti s tog područja.
Maškovića han je turistička atrakcija, nezaobilazna lokacija izleta na Vransko jezero i vidikovac Kamenjak, a od svibnja postaje i bajkovito mjesto svadbenih svečanosti.
Prvo vjenčanje i to Zadranke i Splićanina u Maškovića hanu bit će u svibnju a najviše rezervacija primljeno je za listopad.