Pero Jelinić, hrvatski državljanin koji je ubijen u subotu tijekom lova na lavove u Južnoafričkoj Republici, poznati je i pasionirani lovac s Paga, dugogodišnji član tamošnjeg Lovačkog društva Kamenjarka i vlasnik hotela-restorana Biser.

Vijest o njegovoj pogibiji zatekla je u subotu sve njegove prijatelje i kolege, među njima i Slavka Pernara, dugogodišnjeg prijatelja, koji je s njim u kontaktu bio početkom ovog mjeseca. Dugo je, kaže, planirao svoju bogatu lovačku karijeru okruniti trofejem lava, no to ga je na kraju stajalo života.

Na Pag je, kaže Pernar, stigao sedamdesetih godina, kako bi prenio svoje iskustvo u hotelijerstvu stečeno u Bonnu. Lovci su ga već tada srdačno dočekali, pomagali mu u radovima na obiteljskoj kući, te se može reći da je bio među svima omiljen.

- Bio je strastveni lovac na krupnu i sitnu divljač, i u toj potrazi obišao je veći dio svijeta. Posljednju godinu dana dao je svoj hotel u zakup baš kako bi se posvetio stvarima koje je planitrao ostvariti i uživao u zasluženoj mirovini. Dočekao je nažalost najružniji kraj - poginuo je od onoga što je naviše volio, kaže Pernar, vidno pogođen viješću iz Južnoafričke republike.

Jelinić je za svoju dob bio iznimno vitalan, te mu nije bilo problem sa 75 na leđima otići u Afriku na lov. Takav put, kaže Pernar, obično traje sedam do devet dana. Iako je i sam obišao puno lovnih terena, kaže kako on nije išao na lov na lavove, jer ga to nije privlačilo, a ni zbog svojih obveza nije mogao izdvojiti toliko vremena.

- Njegov ured, lovačka sala, bila je puna trofeja, kapitalnih primjeraka jelena, medvjeda, svega što se moglo uloviti u Hrvatskoj i Europi. U toj je prostoriji primao prijatelje, svima će nam nedostajati, ističe Pernar.

Lovci LD Kamenjarka iz Paga (foto: Grad Pag)

Kako prenosi najveći južnoafrički informativni portal News24, glasnogovornica tamošnje policije Charlize van der Linden potvrdila je da su ubijeni Pero Jelinić (75) i još dvojica Hrvata, bili u lovu na lavove uzgojene u zatočeništvu na farmi Leeubosch Lodge kod Setlagolea, u pokrajini Sjeverozapad koja graniči s Bocvanom. Lovci su već bili ubili jednog lava i pratili su drugog kada je Jelinić ustrijeljen. Policija istražuje slučaj te jesu legalno posjedovali oružje i streljivo.

"U ovom trenutku nije jasno tko je ispalio kobni metak koji je usmrtio Jelinića. Istraga je u tijeku", kazala je.