ZADAR- Grad Zadar je raspisao prvi veliki natječaj u ovoj godini za arheološka istraživanja prostora nove tržnice. Radi se o platou iza obnovljene zgrade Turističko informativnog centra, kojem je, prema provedenom anketnom dijelu arhitektonskog natječaja, namjena tzv. Seljačka tržnica. 

Procijenjena vrijednost radova je 2.214.246 bez PDV-a. U gradskoj upravi dobili su procjenu radova za 4 milijuna kuna zbog čega su smanjili obuhvat na manji iznos, doznalo se lani od resornog pročelnika Darka Kasapa. Troškovnik je za gradsku upravu izradio D&Z, najveći zadarski projektni biro koji obavlja najviše poslova za Grad Zadar. Oni su bili i nadzor na obnovi Turističko informativnog centra (TIC), koje su bili zaustavili radi potrebe statičkog učvršćenja građevine. 

U D&Z napravili su i svu dokumentaciju posla kojeg treba obaviti na novom gradilištu, s planiranim rokom arheološka istraživanja od 270 dana.

Međutim, na taj natječaj, doznajemo, neće se javiti Arheološki muzej koji nema dovoljno raspoloživog kapaciteta za taj posao. Iako bi on trebao biti kapitalan za arheologe, njihov ulazak na gradilište omogućit će im građevinska tvrtka.

Građevinari su ti koji, prema navedenom opisu posla, prvo trebaju rušiti zidove (prigradnja uz zid ex crkve Sv. Šime), pa jednostrešne drvene krovne konstrukcije, također u ostatke nekadašnje crkve sv. Šime, da bi strojno razbili betonsku podlogu, a onda nabavili i stavili novu ogradu koju će skinuti kada završe ugovorene radove.

Posao arheologa sastoji se od sustavnog arheološkog istraživanja, uz ručni iskop.
Izrađivači dokumentacije predvidjeli su kako će dio iskopa izvoditi uz prisutnost podzemne vode tako izvođači moraju računati na ispumpavanje vode. Osim što budući izvođač radova mora poduzeti sve kako ne bi ugrozili stabilnosti okolnih zgrada, sve što će se događati na tom gradilištu nadzirat će konzervatori.