Na poticaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, održalo je  danas sjednicu na kojoj je izvan snage stavilo Otočni cjenik za 2018. godinu, a prema kojem bi na dijelu linija došlo do određenog povećanja cijena otočnih karata.

Iz  resornog ministarstva je priopćeno kako navedeni Otočni cjenik za 2018. neće se primjenjivati, već će korisnici otočnih iskaznica prijevoz s otoka i na otoke i dalje plaćati prema Cjeniku iz 2017. godine.Također, za djecu od 3 do 12 godina u izvansezonskom i sezonskom razdoblju primjenjivat će se cijena iz 2017. godine.
Naime, novi Otočni cjenik bit će definiran nakon donošenja Zakona o otocima, a što se očekuje tijekom 2018. godinete odgovarajućim izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojim će se obuhvatiti i pitanje otočnih karata.

Međutim, potrebno je naglasiti kako dio Odluke Vijeća, a koji se odnosi na smanjenje cijena u izvansezonskoj i sezonskoj plovidbi na državnim linijama, ostaje na snazi. To znači da će, primjerice, cijena za prijevoz automobilau izvansezonskom i sezonskom razdoblju na trajektnoj liniji Split - Vela Luka - Lastovo biti manja za do 160 kuna, na trajektnoj liniji Vis - Split biti manja za do 45 kuna, na trajektnoj liniji Zadar -Mali Lošinj za do 37 kuna, na liniji Stari Grad - Split za do 30 kuna i sl.