Iz vojarne „Knez Trpimir" iz Divulja kod Trogira jučer je helikopterom Mi-8 MTV ispraćen je prvi dio 26. hrvatskog kontingenta (HRVCON) za operaciju potpore miru NATO-a na Kosovu KFOR (Kosovo Force).
U misiju je krenulo 14 pripadnika Oružanih snaga RH dok će preostali dio pripadnika sa još jednim helikopterom Mi-8 MTV biti upućen u narednim danima kroz završni proces rotacije prethodnog i novoupućenog kontingenta kojim će zapovijedati bojnik Zoran Veselko, kapetan posade na helikopteru Mi-8 MTV u Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).
Odlazak kontingenta ispratio je pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativnog odsjeka 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO koji je naglasio kako HRZ i PZO u misiji na Kosovo kontinuirano sudjeluje od 2009. i na taj način daje doprinos u ostvarenju ciljeva misije. „Osobno sam imao prigodu radeći u stožeru KFOR-a čuti vrlo pozitivne ocjene i iskustva o sudjelovanju letačkog, zrakoplovno-tehničkog osoblja te nacionalnog elementa potpore hrvatske sastavnice i nadam se kako će i ovaj kontingent na najbolji način predstavljati Republiku Hrvatsku i njezine oružane snage", istaknuo je pukovnik Barišić.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području američke baze Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je transport snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca.