ZADAR - Drugi dio svečanosti povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana pripao je zadarskim laureatima.   

Na žalost na sjednicu nije stigla gimnazijska profesorica Aida Vlainić i mentorica najboljih matematičara pa je nagradu u njezino ime preuzela kolegica joj iz MIOC-a Zvjezdana Dunatov. U ime Luke Modrića nagradu Grada Zadra očekivano je preuzeo njegov otac Stipe Modrić. Svi ostali preuzeli su svoja priznanja. Dobitnici nagrada za životno djelo održali su govore, a Nela Šarić, dobitnica Grba Grada svima je darovala svoju izvedbu pjesme Grada moj lipi što ti poklonit Grade uz pranju Gradske limene glazbe.   

Dobitnici nagrada Grada Zadra su još Stipe Žunić, Luka Modrić i dr. sc. Klaudio Grdović, dok je Grb Grada Zadra pripao OPG Miodrag Deša, Marku Mišuliću i Krešimiru Damjanoviću. Gradonačelnik je Grb Grada darovao braći Josipu i Marinu Deur te beskućnicima iz prenoćišta sv. Vinko Paulski

Zanimljiva je bila zahvala dr. Freidoon Ghazija, američkog kardiologa koji već 22 godina daruje znanje i opremu zadarskim kardiolozima i veliki je prijatelj Zadra. On nije propustio priliku da nabroji sve zadarske kardiologe koje je zatekao i koji su uz njega stasali te su zaslužni što je Zadar postao kardiološki centar Hrvatske: od doktora Albina Jovića i Davora Nekića, preko Dražena Zekanovića, Ante Anića, Zorana Savića, Zorana Bakovića te Zorislava Šuška i Aleksandra Kneževića. - Ovdje se obavljaju kardiološke procedure koje ne postoje u drugim većim svjetskim gradovima, ustvrdio je dr. Ghazi, poručivši kako je njegova odanost Zadru neće nikad prestati.

Nagradom za životno djelo dobio sam legitimaciju pravog Zadranina, kazao je u svom osebujnom govoru konzervator Miljenko Domijan koji uvijek naglašava kako je ima dva zavičaja: Zadar i Rab. Ali u Zadru je posijao svoje sjeme, pohvalio se Domijan svojim sinovima i unukama. Njegova nagrada teška je 50 godina rada na zaštiti spomenika i isticanja hrvatske a osobito zadarske kulturne baštine. Jedino što mu ostaje žal je što nije uspio dovesti Apoksiomena u Zadar a bilo je sve gotovo dogovoreno, kazao je Domijan, zaslužan što je iz treće Zadar dospio pod zaštitu UNESCO-a. - Da nije bilo bedema koje je izgradila tadašanja aglomeracije Venecije, unutra naših zvonika bili bi minareti. Unutra tih bedema razvijala se hrvatska kultura, podsjetio je svojim temperamentom Miljenko Domijan izražavajući zadovoljstvo ekipom ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja.