Studentsko savjetovalište i Studentski zbor jučer su u Studentskom klubu Božo Lerotić obilježili Međunarodni dan studenata, predstavljanjem aktivnosti studentskih udruga i prigodnom tombolom. Studentima su se predstavile četiri udruge u kojima se mogu pronaći kroz različite izvannastavne aktivnosti - Cinaz, ESN Zadar, Kasper i Antifjaka.

Iako Cinaz nije isključivo studentska udruga, Morana Rogić predstavila ju je ovom prilikom jer su najčešći korisnici programa upravo studenti. Oni se mogu u uključiti u rad udruge kroz volontiranje, kako bi se upoznali s različitim aktivnostima koji uključuju mlade.
ESN Zadar, istaknula je predsjednica udruge Josipa Friščić, promovira studentsku mobilnost, ali i druge aktivnosti vezane uz međunarodnu razmjenu studenata.

- Nastojimo studente koji su iz drugih zemalja došli u Zadar integrirati u ovdašnju zajednicu kroz zabave, putovanja, različite aktivnosti. Studenti koji žele volontirati u udruzi mogu se iskušati u projektnom menadžmentu, financijama, PR-u, sve redom izvannastavnim aktivnostima. Za one koji možda nemaju novca za odlazak u inozemstvo ovo je prilika da dožive Erasmus iskustvo kroz druženje sa stranim studentima, istaknula je Friščić.

Studenti sociologije okupljeni u udrugu Antifjaka u javnosti su poznati po predavanjima srijedom u kojima razmatraju različita aktualna društvena pitanja. Posljednja tribina o problemu studentskog smještaja bila je izvrsno posjećena, kao i ranije o masovnom turizmu, obveznom cijepljenju, pretilosti... Predsjednica Antifjake Monika Marić pozvala je studente da sami predlože teme o kojima bi se organizirale tribine.

Valerija i Božo predstavili su rad udruge studenata psihologije Kasper. Najznačajniji njihov projekt su Dani seksualnosti, na koje jednom godišnje pozivaju različite stručnjake koji pričaju o ovoj tematici - do sada su gostovali liječnici, psiholozi, pa čak i svećenik.

Drugi općeprihvaćen projekt je priprema srednjoškolaca za maturu iz psihologije, koje od veljače do svibnja svake godine po različitim područjima priprema desetak volontera. Aktivni su i u humanitarnim aktivnostima koje vezuju za udrugu Svjetlo i oboljele od down sindroma.
- Ponosni smo na naš projekt studenata-mentora. Svaki student po dolasku na studij dobije svog kolegu mentora, starijeg studenta koji će mu pomoći stečenim iskustvom s pojedinim predavačima, skriptama, ispitima, otkrila je Valerija Posavec.

Organizatori događanja pozvali su studente da se uključe u neku od ovih ili drugih udruga koje djeluju pri Sveučilištu u Zadru, jer će im tako studiranje biti i zanimljivije i kvalitetnije.