Na 5. sjednici Gradskog vijeća u utorak službeno će se prihvatiti prijedlozi za nagrade Grada Zadra. Nagradu za životno djelo dobit će Miljenko Domijan i Freeidon Ghazi, godišnju nagradu Aida Vlainić, Stipe Žunić, Klaudio Grdović, Luka Modrić i JVP Zadar, a Grb Grada Zadra OPG Miodrag Deša, Marko Mišulić, Nela Šarić i Krešimir Damjanović. Objavljeni su i tekstovi prijedloga za nagrade, iz kojih je vidljivo tko je laureate i predložio.

Miljenka Domijana za Nagradu za životno djelo predložio je ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić. „Smatramo daje njegova preuzetost u ostvarenju našeg muzeja jedan od najznačajnijih doprinosa kako očuvanju tako i prezentiranju ovog segmenta ne samo zadarske već i nacionalne kulturne baštine.Ovaj se čin nadovezao na niz zahvata koji su doprinijeli revaloriziranju ukupnosti baštine Zadra i zadarskog kraja. Skrbio je o odgovarajućem predstavljanju zadarske baštine u Hrvatskoj i Europi. Kao ravnatelj, a potom pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u zajedničkom naporu sa svim zaposlenicima tu je instituciju učinio najboljom u državi", stoji između ostalog u Fadićevom prijedlogu kojeg su podržali Sveučilište u Zadru, Narodni muzej Zadar, HAZU - Zavod za povijesne znanosti i Državni arhiv u Zadru.

Ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina za nagradu za životno djelo predložio je dr. Freidoona Ghazija. " Prijatelj, edukator i donator zadarske bolnice, Dr. Ghazi više od desetljeća dolazi na zadarski Odjel Kardiologije i zaslužan je za donaciju dviju angiosala bolnici te nizu drugih donacija. Zaslužan je i za pokretanje i unapređivanje intervencijske kardiologije", stoji u krakom obrazloženju Čulininog prijedloga.

Istim prijedlogom obuhvaćena je i godišnja nagrada koja se dodjeljuje dr. Klaudiju Grdoviću. "Dugogodišnji uspješni rukovoditelj zadarske Urologije koja je po svojim dosezima i postignućima poznata po cijeloj Hrvatskoj, pa se tako u našoj bolnici liječilo i puno pacijenata izvan naše županije. Njegovim zaslugama na Odjelu urologije uvedene su sve suvremene kirurške tehnologije koje se provode u svijetu", napisao je dr. Čulina o Grdoviću, koji je 2014. godine otišao u mirovinu.

Aidu Vlainić za godišnju nagradu predložila je grupa građana u kojoj su Gojko Bukvić, Zvjezdana Dunatov, Daniel Paleka, Andrea Katunarić, Blanka Pedišić, Valentino Radman... "Nebrojeni su uspjesi Aidinih učenika na natjecanjima od općinskih, gradskih, županijskih do državnih i međunarodnih razina. Od 1989. ne postoji godina u kojoj Aidini učenici nisu općinski i županijski prvaci. Također, ne postoji godina u kojoj Aidin učenik ne sudjeluje na državnoj razini natjecanja", stoji za mentoricu brojnih učenika u Gimnaziji Franje Petrića, među kojima su Daniel Paleka, Marin Varivoda, Paško Majcenović, Noel Lakić i drugi.

Atletičara Stipu Žunića predložila je predsjednica AŠK Zadar Helena Vulić, a Luku Modrića grupa građana - Dario Nakić, Dražen Grgurović, Damir Burčul, Elvira Sterle, Iva Dunatov, Milena Ikić i NK Zadar. "Njegovu privrženost Zadru i Hrvatskoj iskazuje sustavno humanitarnim ili promotivnim aktivnostima te svakako, kao trenutno najpoznatiji Zadranin na svijetu, zaslužuje da mu njegov grad oda priznanje", stoji u prijedlogu.

Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar predložio je Dječji vrtić Radost. "Oni su pravi heroji jer požrtvovnost, snagu, volju koju pokazuju još od Domovinskog rata pa do danas, a kojoj svakodnevno svjedočimo, rijetko ćemo naći bilo gdje", napisala je ravnateljica Marijana Miočić, zahvaljujući im i na višegodišnjim dolascima djeci u vrtiće. Prijedlog su podržali OŠ Zadarski otoci i OŠ Krune Krstića.

Za Grb grada Zadra OPG Miodrag Deša predložila je Savjetodavna služba Zadarske županije, Marka Mišulića predložio je Inovativni Zadar, a pjevačicu Nelu Šarić i Arhitekta Krešimira Damjanovića predložio je sam predsjednik GV-a Zvonimir Vrančić.