ZADAR - Nakon što je ansambl mladih glazbenika iz Francuske jučer zabavljao i oduševio građane i turiste u Zagrebu, u Zadru je njihovu svirku prekinula policija. Ze Big band Houlle namjestio se na najljepšoj poziciji u Zadru - na skalama Trga sv. Marije.

I dok je većina uživala u njihovoj živopisnoj svirci, u Arheološkom muzeju, nekome ona nije bilo po volji. 

U 12,15 sati policija je dobila dojavu jednog djelatnika kojima je nastup uličnih svirača bio bučan i tražio je intervenciju policije, koja nije podnijela prijavu za narušavanje javnog reda i mira, potvrđeno je u PU zadarskoj. Policajac iz obližnje Prve policijske postaje obavio je svoj posao tako što ih je pitao imaju li oni dozvolu Grada Zadra te ih je uputio da je naprave. Mladi Francuzi su spremili svoje instrumente a građani su negodovali. Bilo ih je sram što se to dogodilo u njihovom i to turističkom gradu. U Gradu koji bi trebao biti otvoren i tolerantan i u kojem je ljeti nitko, pa ni policija ne može ukloniti skupinu repera koja zarađuje na Morskim orguljama i bučno remete prirodni sklad posjetitelja, mora i sunca. 

Naši Francuzi trebali bi otići u Ured Gradonačelnika gdje im Branko Dukić, nakon što prođu sav birokratki protokol, mora potpisati dozvolu za uličnim sviranjem na lokaciji koja je za to određene. Ili možda nije. Jedini koji su odlukom Gradonačelnika dobili dozvolu za sviranje i zarađivanje su domaći glazbenici koji svakodnevno nastupaju ispred Lože. I vjerujete svima koji rade i u okruženju Trga ili uživaju na ugostiteljskim terasama nije svejedno svakog dana slušati jedan te isti repertoar. I napokon dođe nešto novo, svježe, drugačije i pokaže se kako je za Zadar to kulturološki šok. Samo jedan poziv bio je dovoljan da se građani i turisti, koji su se našli prijepodne na Poluotoku, od tog šoka „zaštite".