Borik d.d. donirao je Službi za kirurgiju Opće bolnice Zadar sredstva za obnovu instrumentarija za laparoskopsku kirurgiju i nabavku insulflatora potrebnog za laparoskopske operacije u vrijednosti od 278.073,06 kune. 

Veliku zahvalnost predstavnicima hotelske kuće na današnjoj primopredaji opreme izrazili su zamjenik ravnatelja bolnice dr. Edi Karuc te šef Kirurgije dr. Jaša Pavić. 

- Za nas ovo puno znači, sada smo u potpunosti obnovili sve instrumente. Borik nam je prije par godina donirao i laparoskopski stup. Na račun ove dvije ogromne donacije dodatno smo uznapredovali u laparoskopskih tehnikama, naglasio je dr. Pavić.

Zadarska bolnica i pokojni dr. Tomislav Vanjak među hrvatskim su pionirima u ovim minimalno invazivnim operativnim zahvatima.

- Danas u zadarskoj bolnici obavljamo sve operacije koje se mogu izvesti na taj način. Pretvorili smo to u standard. Primjerice, čak 99 % operacija slijepog crijeva operiramo laparoskopski, a ovaj mali dio odnosi se na pacijente koji iz nekog razloga, poput uznapredovale bolesti, moraju biti podvrgnuti klasičnoj operaciji. 

Vrijednu opremu bolnici je danas uručio Otmar Michaeler, predsjednik Nadzornog odbora i suvlasnik Falkensteinera. 

- Volimo vaš grad i nadamo se da ćemo dugo ovdje ostati. Ovo je naša druga donacija bolnici i sigurno neće biti posljednja. Za nas je ovo najvažniji aspekt djelovanja jer će donacija pomoći svim ljudima u regiji, neovisno o tome koliko imaju novaca, poručio je Michaeler. 

Dogovore sa zadarskom bolnicom vodili su Jasna Ćurković, članica Upravnog vijeća, i Agron Beriša, direktor tvrtke za jugoistočnu Europu.

- Ovom donacijom želimo dati poseban impuls gradu u kojem smo započeli s našim investicijama u Hrvatskoj i danas zapošljavamo preko 1000 zaposlenika. Želimo pokazati da postoji još jedna dugoročnija suradnja kroz vraćanje zajednici, poručila je Ćurković.