Informacija o novoj prodaji nekretnine, odnosno 99-godišnjoj koncesiji zemljišta koje je samostanu sv. Marije u Zadru 1066. darovao kralj Petar Krešimir IV., u dijelu javnosti nije dočekan s odobrenjem. I dok su turistički djelatnici zadovoljni, jer bi na prostoru Punta Skale trebao niknuti turistički kompleks s 5 zvjezdica i 1000 kreveta, vrijedan 60 milijuna eura, neki smatraju kako se radi o rasprodaji hrvatske zemlje strancima.

Tisuću godina nakon donacije benediktinke su odlučile komercijalizirati ovu zadužbinu, zbog čega je nepoznati počinitelj u noći sa srijede ne četvrtak na zidu samostana u Zadru ispisao grafit "Prodajete hrvatsku zemlju strancima". Kako je uslijedila promptna reakcija i brisanje grafita, svjedočanstvo je ostalo tek na fotografiji koju je snimio jedan korisnik Facebooka.

Construction Project of Tourist Resorts Petrčane Zadar prostire se na 1.6 milijuna metara četvornih. Preko Odbora savjetnika za investicije pri HGK, u ožujku ove godine taj je projekt ponuđen na sajmu nekretnina u Cannesu. Američki investitori iz Atlante i Washingtona predstavili su se benediktinkama, te ih je primio i gradonačelnik Branko Dukić.