ZADAR - Na Međunarodnom investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije u Zagrebu predstavit će se tri projekta sa zadarskog područja Pašman resort, Zdravstveno-turistički centar Biograd te aerodrom u Stankovcima.

Projekt s najdužim stažem pripreme je Pašman resort, nazvan tako još 2004. godine kada su u hrvatskom turizmu u modi bili resorti. Jedan od njih - onaj u Posedarju - davno je zaboravljen, a jedini izgrađen je na Punta Skali . 

Plan gradnje velikog turističkog naselja na divljoj strani otoka Pašmana u nešto je izmijenjenim gabaritima nego prije 13 godina, kada ga je promovirao prof. dr. Ivan Vajić, međunarodni konzultant uz podršku tadašnjeg državnog tajnika za turizam Zdenka Mičića.

Prostor projekta je prepolovljen u odnosu na planiranih 600 hektara a projekcija investicije je svedena na 430 milijuna eura. Općina Pašman osnovala je mješovito poduzeće u kojem je bio španjolski THR te Hosting International, tvrtka Eugena Sorića koji je i dalje konzultant na pripremi tog projekta. 

- Cijelo vrijeme se na njemu radilo i to sad najveći turistički projekt spreman za ulaganje, kazao je konzultant Pašman resorta. 

Skoru objavu međunarodnog natječaja za investitora najavio je za Radio Zadar novi načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić, čim to odobri Općinsko vijeće. Natječajna procedura u dvije faze trajat će najmanje godinu dana. - Investicijska klima je sada puno bolja, smatra Sorić, nego prošlih godina kada se projekt predstavljao od Kanade do Moskve, preko Munchena gdje su nastupili na štandu Grada Zadra.   

A evo kako su ga predstavili na investicijskom forumu koji sutra počinje u Zagrebu:

Cilj projekta Pašman Resort je razvoj vrhunske i atraktivne turističke destinacije najviše kategorije s inovativnim marketinškim konceptom koji bi trebao omogućiti održiv turistički razvoj na otoku Pašmanu.

Projekt bi uključivao izgradnju hotela, turističkih apartmana, vila, vezova, plaža itd., kapaciteta do 4.000 kreveta, uključujući prateće objekte i potrebne javne komunalne instalacije u projektnom području.

Područje Projekta ima netaknutu prirodu, nema građevina i nalazi se uz 8 km dugu obalu, ukupne površine 260 hektara, od čega oko 100 hektara predstavlja građevinsko područje, a oko 160 hektara predstavlja planirani potencijal za rekreaciju i poljoprivredu .

Dodatni cilj projekta "Pašman Resort" je izgradnja mosta koja bi povezivala sjeveroistočni dio Pašmana s kopnom. Ili podmorski tunel koji je u planu povezivanja susjednog otoka Ugljana, dodaje konzultant Pašman resorta koji ostaje i dalje najveći „greenfield" projekat u hrvatskom turizmu.