ZADAR - Kako se nitko nije javio na natječaj za koncesiju za uzgoj bijele ribe i školjaka kod Vrgade na 20 godina, Vlada je na jučerašnjoj sjednici  poništila natječaj te donijela odluku o namjeri pokretenja novog postupka.

U prvi natječaj se išlo u ožujku, kada su na inicijativu talijansko - hrvatske grupacije nazvane Kornat Iticca sa sjedištem u Pakoštanima, donijeli odluku o proširenju koncesije za uzgoj brancina i orada. Međutim, tvrtka Kornat Iticca koja već ima uzgajalište kod otoka Vrgada, nije se javila do 15. svibnja na natječaj. Očito da su odustali jer u odluci za novi natječaj, onaj tko dobije koncesiju dužan je obeštetiti tvrtku Kornat Iticca za skoro 400 tisuća kuna. Toliko su oni prikazali troškove ishođenja izmjena lokacijske dozvole. Koncesija za polje 1 kod Vrgade procjenjuje se na dva milijuna kuna.

Prema pismu namjere tvrtke Kornat Iticca koja kod Vrgade ima 20 kaveza, u isti toliki kapacitet trebala je uložiti još 15 milijuna kuna.

Osnivači te tvrtke su talijanske Societa Agricola Civita Ittiaca i Societá Finanziaria di Promozione della Cooperazione Economica con Paesi dell Est Europeo - Finest S.p.A. U upravi je Talijana Ugo Biasin te Zadranin Denis Pece.