Zoran Radić (60), rođeni Zadranin, voditelj je projekta američkog Nacionalnog instituta za zdravlje koji je na tragu novom tipu lijeka protiv nervnih bojnih otrova i organofosfornih pesticida, kakvog struka dosad nije imala prilike vidjeti, piše 24 sata.

Riječ je o protuotrovu - tableti - što u svijetu još ne postoji, a i učinak će mu biti jedinstven.

- Molekularna struktura lijeka bit će takva da on može brzo dospjeti u dijafragmu i u mišiće budući da ljudi koji se otruju ovim otrovima umiru od gušenja jer im dijafragma jednostavno prestane funkcionirati pa pluća ne mogu primati zrak - pojašnjava Radić. Uz to, lijek će djelovati i na centralni živčani sustav u koji otrov također dospijeva. 

Dosad protuotrovi nisu djelovali na centralni živčani sustav, no ovaj na kojem Radić s timom stručnjaka radi to može, za što već postoje potvrde primjene na laboratorijskim miševima i nehumanim primatima.

- Projekt je trenutačno u eksperimentalnoj fazi i teško je reći kad bi se lijek mogao naći na tržištu, no rezultati koje smo prikupili u ovoj fazi istraživanja su ohrabrujući - pojašnjava Radić napominjući da su u svemirskoj kapsuli SpX11 Dragon uzorci lijeka koji su početkom lipnja ove godine lansirani na Međunarodnu svemirsku postaju, a uskoro se planira i njihov povratak te nastavak istraživanja na Zemlji.

- Da bi dobili željene rezultate, proteini iz uzorka trebaju se kristalizirati, za što su najbolji uvjeti upravo oni svemirski, odnosno uvjeti smanjene gravitacije. Nakon što je kapsula prikačena na svemirsku postaju, astronaut Jack Fisher je jednim malim ključem okrenuo ventil i spojio sadržaj dviju komora. U jednoj je protein, a u drugoj otopina, a kad se njih dvoje pomiješaju, počinju se formirati kristali - govori Radić najavljujući da se 17. rujna očekuje povratak kapsule na Zemlju, odnosno njezino spuštanje u Tihi ocean.

Osim američkih znanstvenika, u razvoju lijeka sudjeluje i zagrebački IMI (Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada), u kojem su rađeni pokusi na laboratorijskim miševima.

- Zagrebački kolege su vrlo stručni i svoj dio posla izuzetno dobro rade - ističe Radić, koji, osim što radi na Sveučilištu u San Diegu, sudjeluje u poslijediplomskom studiju na zagrebačkom PMF-u kao predavač na jednom od kolegija, a Hrvatsko prirodoslovno društvo lani mu je dodijelilo i godišnju nagradu Spiridon Brusina zbog promocije hrvatske znanosti u svijetu. Uvijek mu je drago iz San Diega doći kući i prenositi svoje široko znanje hrvatskim studentima.