DAR- Posljednji put u ulozi predsjednika Liga za borbu protiv raka Gradonačelnik Branko Dukić u utorak će u Loži otvoriti humanitarnu izložbu cijenjenog slikara Duška Šibla.


Doznalo se to na današnjoj najavi još jedne velike akcije prikupljanja novca za kupnju aparata za zračenje, koja je pokrenuta upravo za Dukićevog mandata.
Liga je poslala upit Povjernstvu za sprječavanje sukoba interesa i prije nego li ovih dana stigne odgovor, jasno je da gradonačelnik koji u ime Grada potpisuje donacije za Ligu, neće moći i dalje biti njezin predsjednik, pojasnio je pravnik s iskustvom Vladislav Tomčuk, tajnik Lige. On je izrazio svoje uvjerenje kako će gradonačelnik Dukić i dalje pomagati rad Lige.

Prema posljednjem izvještaju predsjednika Lige, na računu te udruge 479 tisuća kuna, a uskoro se očekuje uplata iznosa kojeg je Zadarska nadbiskupija prikupila u korizmenoj akciji. Predsjednik Lige Dukić smatra da to nije kap u moru, premda će aparat koštati 30 milijuna kuna. - Novac neće biti toliki problem koliko dopuštenje Država da uđemo u sustav da se se i našim onkološkim pacijentima dopusti da se ovdje liječe (metodom zračenja), kazao je Dukić. On je spomenuo i milijun kuna, koliko bi se dobilo od prodaje stana, kojeg je Liga dobila kao donaciju, a koji je ugovorom dan za iznajmljivanje. - Ugovor je potpisan na 13 godina s pravom prvokupa. Od najma se dobiva 1 700 kuna mjesečno, podsjetio je tajnik Lige i dodao kako je supotpisnik tog ugovora (Igor Karuc. Op.a) sam inicirao da se stan kada nije u komercijalnom najmu, onkološkim bolesnicima ustupa besplatno.


Velikoj zadarskoj akciji rado se odazvao slikar Duško Šibl, kojeg je dogovorila Mirka Batur, članica Predsjedništva Lige koja je do sada priredila više humanitarnih izložbi velikih slikara: od Dimitrija Popovića, preko Mihanovića, do Šibla, a dogodine, najavila je izlagat će veliki hrvatski umjetnik Izvor Oreb. Nastojim da to budu umjetnici koje će zadarska publika imati prvi put prilike vidjeti u svom Gradu, kazala je Mirka Batur, zahvaljujući ravnateljici Narodnog muzeja Renati Peroš.- Ona je rekla, kako će Liga svake godine dobiti prostor za izložbu besplatno, dodala je Batur.

Šibl, koji je po njezinim riječima u naponu svog umjetničkog stvaralaštva, izložit će 27 platna na ulju, pod nazivom Figure u prostoru i vremenu. Izložba, prodajnog karaktera otvara se u utorak i trajat će do 30 rujna. Duško Šibl rado se odazvao Mirki Batur koja ga kao galeristica poznaje još iz Klovićevih dvora. Cijene njegovih radova za ovu zadarsku akciju bit će prigodne. Na samom otvorenju Šiblove izložbe promovirat će se i prvi zadarski pjenušac Degar.