Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uputio je predsjedniku Vlade Andeju Plenkoviću te državnoj tajnici za sport Janici Kostelić inicijativu za povećanje novčanih nagrada za vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša osvajača medalja na olimpijskim igrama, kao i svjetskim i europskim prvenstvima, odnosno prijedlog za izmjenu Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, vijest je iz HOO.
Zašto baš sada, godinu dana nakon Olimpijskih igara u Riju, gdje su i zadarski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili zlatnu medalju?
Zato jer su do sada u HOO uspoređivali nagrade s drugim državama i zaključili da su nepravedno niske u Hrvatskoj, obrazloženje je najnovije Matešine inicijative. Kao da se o tome nije govorilo i trubilo u svim medijima neposredno nakon OI koje su za hrvatski sport bile slavodobitne. I kao da u većini medija nije objavljen razgovor s Edom Fantelom, trenerom zlatnog dvojca i izbornikom HJS, koji je izjavio kako bi za zlatnu olimpijsku medalju kao trener u Australiji dobio kuću uz more.
Neki su možda i pogrešno shvatili njegovu izjavu, ali Fantela jako dobro zna koliko se cijeni i kako se nagrađuju olimpijski uspjesi u jedriličarskom svijetu. Na žalost, kako kod nas prolaze vrhunski sportaši dokazuje i njihov angažman kojeg je HOO ugovorio s MORH-om za vrhunske sportaše. Oni da bi se mogli nesmetano baviti sportom od kojeg se ne zarađuje, postali su zaposlenici MORH-a. Prvi ugovor je bio optimalan, a u drugom, u kojem su svi oni, zbog štednje u MORH-u, ostali bez zdravstvenog i mirovinskog, kojeg moraju sami plaćati kao prijavljeni obrtnici ili tko zna što. I o tome se na veliko govorilo nakon Olimpijade. Ali ništa se nije promijenilo.

No, izgleda je zlato hrvatskih vaterpolista donijelo političku prevagu. Ne treba zaboraviti kako je Zlatko Mateša bio vaterpolista i pripada tom sportu, a otkriveno je i kako je premijer Plenković igrao vaterpolo kada bi ljeti dolazio kod obitelji u Marasku.

Umjesto da se "željezo kuje kad je vruće" i kada je javnost upirala za veće nagrade onima koje su Hrvate učinili ponosnim i sretnim, HOO je tek godinu dana nakon Rija odlučio pitati Vladu za malo više novaca. Pa neka sad Plenković, kao njegov ministar Željko Marić nakon Rija kaže kako će vidjeti može li im se dati malo više novca. Ipak je premijer našim zlatnim vaterpolistima stavio medalju oko vrata. Nadamo se kako će se Ureda retroaktivno primijeniti - dakle za sve osvajače 10 olimpijskih medalja.