ZADAR - Šahovska simultanka narodnih velemajstora na Kalelargi sa slobodnim pogledom, najnoviji je prigodni performans Enija Meštrovića za Dan državnosti.

On je na svoj osebujan način poslao poruku preko zadarskih novinara, izražavajući nezadovoljstvo Državom koju političari ne znaju ili ne žele urediti.
- Kinezi naprave Grad od 4 milijuna stanovnika u godinu dana a mi ne znamo državu od stoljeća 7. Danas ćemo prezentirati ono što mi znamo: najbolje igramo sami protiv sebe i opet nam je netko drugi kriv, kazao je Enio u stanci između dva poteza.

Novinari pitaju: a zbog čega 12 polja, je li to neka simbolika?
Može biti Posljednje večera, može 12 mjeseci, ali ova igra je vremenski neograničena.
Enio Meštrović je danas bio jedan od igrača šaha na otvorenom, obučen u crno, „naoružan" strpljenjem i vodom.

Ja sam crna figura ali čistih ruku, objasnio je. Ali u rukavicama? Da, jer nema otisaka, nema tragova, matirao je Enio novinarski upit.
U njegovoj igri nema suparnika
Tko će pobijediti, opet će novinari. Važno je da igra traje, uzvraća Enio.

I završna pravila igre: Imamo dosta poklonika koji to gledaju i odobravaju, svađaju se i mrze jedan između drugog a mi i dalje igramo, velemajstorski će Enio Meštrović vraćajući se za stol.
Ali uslijedilo je još jedno pitanje zadarskih novinara. Što se zapravo obilježava s današnjim Danom državnosti. Nakon malog razmišljanja Enijev šah-mat je bio dan kada je Tuđman rekao Imamo Državu.

A pošto ni novinari nisu bili sigurni koji je od povijesnih događaja doveo do toga da jedva znamo da je Dan državnosti kojeg druge nacije i te kako slave, podsjećamo da je to zbog 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Sjetimo se da smo Dan državnosti prije obilježavali 30. svibnja i bit će jasnije o čemu Enio govori.