Proljeće nam je već u punom zamahu i kreću prve aktivnostima projekta SOS Silba Off Season 2017., a proljetni niz aktivnosti na Silbi otvara se izložbom GEA Garbage Epic Art, umjetničkih instalacija koje je grafički umjetnik Nikola Vincelj Jinks kreirao na umjetničkoj koloniji na Silbi 2015. godine. 

Garbage Epic Art umjetnička je kolonija kojom svake godine pred početak turističke sezone očistimo silbenske plaže od otpada nanesenog morem tijekom zime, i onda reciklažom tog otpada stvaramo nove umjetničke predmete, instalacije, instrumente i uporabne predmete, koje zatim prezentiramo javnosti u obliku izložbe, aukcije, koncerta, akcije i/ili buvljaka.

Izložba GEA Garbage Epic Art otvorit će se u subotu, 22. travnja, na Dan planete Zemlje, u 20 sati u prostorijama MO Silba, i biti će otvorena svaki dan od 18 do 20 h do 2. svibnja.

S aktivnostima nastavljamo već u ponedjeljak, 24. travnja, radionicom suhozidne gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #2. Radionicu suhozidne gradnje voditi će Miran Križanić i Andro Nigoević iz udruge Dragodid. Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje.

Radionicu MOCIR KAPAR #2 započeti ćemo u ponedjeljak, 24. travnja predavanjem Ratka Kovačevića koji nam dolazi prenijeti svoje znanje i iskustvo u sadnji, uzgoju i kultiviranju kapara. Knjiga Kapar autora Ratka Kovačevića jedinstven je i cjelovit prikaz biljke koja raste samoniklo kao sastavni dio mediteranske makije ili kao ruderalna korovna vrsta na starim kamenim kućama Primorske Hrvatske. Ratko Kovačević rođen je u Kotišini kraj Makarske. Ekološki je aktivist i jedan od osnivača udruge Split - zdravi grad, u kojoj je osmislio desetogodišnji program Zeleni, rascvjetani, mirisni i ljepši Split te organizirao projekte pod nazivom Cvijet gradu prijatelju - Cvijet Splitu. Knjigu Kapar izdao je 2005., a u sklopu ove radionice osim predavanja, dati će nam mnoštvo korisnih savjeta na licu mjesta, dok budemo sadili sadnice kapara uzgojene na Silbi u suhozid koji ćemo, uz vodstvo i pomoć udruge Dragodid, sami napraviti.

Na Silbi će nam se, u organizaciji Mjesnog odbora Silba, u tom periodu pridružiti i međunarodna ekološka organizacija By the Ocean we Unite koja provodi istraživanja, obrazuje i aktivira ljude, organizacije i vlade u provedbi ekoloških projekata u lokalnim sredinama, te ćemo imati priliku razmjeniti iskustva i znanja u područjima od naših interesa. Svoj doprinos znanjem i iskustvom na području očuvanja mora dati će predsjednik Društva istraživača mora 20.000 milja Hrvoje Čižmek, te Matija Drakulić, predsjednik udruge Duboko plavetnilo.

Zbog svega ovoga, a i zbog predivne Silbe, pridružite se u proljetnim aktivnostima na ovom malom otoku.

Aktivnosti platforme SOS Silba Off Season organiziraju udruga Mavena i umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, uz donatore Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar i Zadarsku županiju.

Za sve informacije i prijave na radionicu obratite se na mail:
[email protected].

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko - ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika" jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati, i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi, te smo 2010. godine osnovali neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaramo i radimo na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku. Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

SILBA ENVIRONMENT ART zamišljena je kao umjetnički comunity servis koji organizira umjetničko - ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni, radionice, edukacije, akcije, projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i u njoj i zbog nje stvarati ili pomoći u različitim umjetničko - ekološkim akcijama. Ovim projektom želimo ponovo oživjeti predivni mali otok u Jadranu i ukazati na mogućnosti koje svaki hrvatski otok ima, da i izvan sezone umjetnošću i ekologijom radi na razvoju otoka, suradnji lokalnog stanovništva i umjetnika i znanstvenika iz cijelog svijeta na projektima od direktne koristi za otok, te da tako brendira Silbu i Hrvatsku kao mjesto s inovativnim idejama i mladim umjetnicima i stručnjacima koji ove ideje mogu provesti u djelo.

S.O.S. Silba Off Season novi je program koji uvodimo izvan turističke sezone jer želimo prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka, ali i njegovim povremenim stanovnicima namjernicima, ponuditi kulturni i edukativni sadržaj izvan turističke sezone za sve generacije.